DEVENTER – Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoeningen kunnen een coronavaccinatie krijgen in het Deventer Ziekenhuis. Het gaat om kinderen met bijvoorbeeld ernstige longaandoeningen of specifieke aangeboren hartafwijkingen.

Vaccinatie in Deventer Ziekenhuis

Kinderen met een verhoogd medisch risico hebben grotere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis te komen. Daarom geeft de Gezondheidsraad het advies om kinderen met ernstige onderliggende aandoeningen te vaccineren tegen corona. De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde heeft een richtlijn opgesteld waarin staat welke kinderen hiervoor in aanmerking komen.

Uitnodiging vanaf 20 december door kinderarts

Kinderen die in aanmerking komen, ontvangen van het Deventer Ziekenhuis een persoonlijke uitnodiging voor de coronavaccinatie. Ze krijgen deze uitnodiging van de kinderartsen. De vaccinaties voor deze kinderen worden gegeven in het Deventer Ziekenhuis.

Kinderdosis BioNTech/Pfizer-vaccin

De kinderen krijgen een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Dit is volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) veilig en geschikt voor jonge kinderen. Ook de Gezondheidsraad zegt dat vaccins voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar goed werken en veilig zijn.

Bijwerkingen mild tot matig

De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig. Denk hierbij aan spierpijn of koorts. Bijwerkingen treden net als bij andere leeftijdsgroepen vaker op na de tweede dosis. Over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen zijn nog geen gegevens bekend. Dat betekent dat er nog niets gezegd kan worden over eventuele zeldzame bijwerkingen. Zoals zeldzame bijwerkingen die bij sommige jongvolwassenen onder de 30 jaar zijn gesignaleerd, bijvoorbeeld myocarditis en pericarditis. Wel is duidelijk dat bij kinderen de kans op myocarditis en pericarditis veel groter is bij een corona-infectie dan als bijwerking van een vaccinatie. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor MIS-C . MIS-C staat voor het ‘Multisystem Inflammatory Syndrome Children’ (MIS-C). Hierbij zorgt het coronavirus voor een ontstekingsreactie van de organen.

Vaccinatie van kinderen 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd medisch risico

Op dit moment is er vanuit de overheid nog geen besluit genomen over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder medisch hoog risico.

Vorig artikel’t Dijkhuis en Bathmen boosteren samen door
Volgend artikelMidwinterloop-Diepenveen tot nader order uitgesteld