DEVENTER – Op vrijdag 7 januari is het 100 jaar geleden dat in Assen componist, pianist en beiaardier Wim Franken werd geboren. Franken was in Deventer geen onbekende. In zijn jonge jaren kreeg hij orgellessen van Arie van Opstal, organist van de Lebuïnuskerk. De laatste ruim tien jaar van zijn leven woonde Franken in Deventer, waar hij in 2012 overleed in de leeftijd van 90 jaar. Omdat Wim Franken veel voor met name de beiaardmuziek heeft betekend, zet stadsbeiaardier Bauke Reitsma zijn bespeling van vrijdag 7 januari van 12.30 tot 13.30 uur op de Lebuïnustoren volledig in het teken van de componist.

Wim Franken kreeg zijn verdere muziekopleiding aan het Goois Muzieklyceum in Hilversum en aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Na deze studie werd hij in 1963 stadsbeiaardier van Weesp en daarmee de vaste bespeler van het historische Hemonycarillon in de St. Laurenstoren. In 1965 volgde een soortgelijke benoeming in Amsterdam en zo werd Franken de vaste bespeler van eveneens een Hemonybeiaard in de Zuidertoren. Beide functies vervulde hij tot 1986. Franken was daarnaast werkzaam als pianodocent in Hilversum en Amersfoort en was pianist en componist van het Scapinoballet en het Ballet der lage landen. Verder componeerde hij veel muziek voor uiteenlopende bezettingen en voor diverse gelegenheden. Zo schreef hij filmmuziek, theatermuziek, balletmuziek, werken voor orkest, koor- en kamermuziek.

In 2008 werd in de Deventer Bergkerk nog een grote compositie van Franken, genaamd Tijdeloos, uitgevoerd. Voor de beiaard liet hij met 22 composities, waaronder drie werken voor twee beiaardiers vierhandig, een relatief groot oeuvre na. Hij schreef daarnaast ook voor beiaard in combinatie met koperblazers in zijn zogenaamde ‘Torenmuzieken’. Veel van zijn composities werden bekroond met prijzen en Franken werd geëerd met de André Lehrprijs voor de omvang en de originaliteit van zijn beiaardoeuvre. Hij werd ere-lid van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en ontving de stadspenning van Amersfoort.

Tijdens de beiaardbespeling van 7 januari laat Bauke Reitsma een keuze horen uit composities en bewerkingen voor carillon van de hand van Wim Franken. Zo klinken klassieke werken van o.a. Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn en Robert Schumann. Uit de composities laat de beiaardier o.a. het werk Sic Preludebat horen naast de Romantische Suite en volksliedbewerkingen. De bespeling wordt afgesloten met het werk Mascarade (Quatre scènes de Ballet), waarin de componist zich baseerde op eerder geschreven balletmuziek voor piano. Het is niet de eerste keer dat Reitsma muziek van Franken op het carillon speelt. In 2007 voerde hij samen met collega-beiaardier David van der Vlies alle compositie voor beiaard solo en vierhandig uit op de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwetoren te Breda ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Wim Franken die daar ook bij aanwezig was.

Vorig artikelNog een brand in Deventer, dit keer een auto
Volgend artikelAventis Aventisian tekent contract bij GA Eagles voor 2.5 jaar