DEVENTER – Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een huishouden in Deventer gemiddeld ruim drieduizend euro per jaar minder te besteden heeft dan het gemiddeld besteedbaar inkomen op landelijk niveau. Cijfers met betrekking tot inkomens zijn over het algemeen enigszins gedateerd, in dit geval gaat het om gegevens uit het jaar 2018. Dat komt doordat er geruime tijd overheen gaat voordat de Belastingdienst een jaar fiscaal geheel afsluit. Pas daarna worden de cijfers aan het CBS beschikbaar gesteld.

Het moge duidelijk zijn dat Deventer dus wat achter loopt waar het de inhoud van de huishoudportemonnee betreft. Maar de woonwensen van de inwoners verschillen weinig van mensen in andere streken. Het is dan ook niet verbazend om te zien dat veel mensen in Deventer kiezen voor een lening om grotere uitgaven te bekostigen. Met name geld lenen voor een verbouwing komt veel voor, omdat dit veelal goedkoper is dan het afsluiten van een tweede hypotheek. Dat heeft vooral te maken met de gunstige rentes die kredietverstrekkers in rekening brengen voor een persoonlijke lening.

Kleinere uitgaven direct afgerekend

Vaak zijn het vooral bedragen boven de duizend euro, waarvoor men een lening afsluit. De aanschaf van een auto, een nieuwe badkamer financieren of de kosten voor bijvoorbeeld een wereldreis worden op die manier overbrugd. Gaat het om relatief kleine uitgaven, zoals de vervanging van een koelkast of wasmachine, dan kiest men er vaak voor om dit volledig uit eigen middelen te bekostigen. Dat is overigens niet voor iedereen weggelegd, want ongeveer zes procent van de inwoners van Deventer heeft een dusdanig laag inkomen dat het elke maand een hele klus is om de eindjes aan elkaar te knopen. Het lenen van geld brengt voor hen de moeilijkheid met zich mee dat de maandlasten stijgen door de verschuldigde rente. Die extra lasten kunnen ze nauwelijks dragen.

Lastenverlichting door oversluiten

Er zijn echter ook situaties denkbaar waarbij het afsluiten van een persoonlijke lening tot lastenverlichting leidt. Dat geldt met name wanneer er al sprake is van lopende schulden, bijvoorbeeld door het kopen op afbetaling. Afbetalingsregelingen worden vaak tegen een hoge rente aangeboden, hetgeen nadelig is voor de consument. Door een nieuwe lening af te sluiten en daarmee de schulden af te lossen, profiteer je vaak van een lagere rente en gaan de maandlasten dus omlaag. Laat altijd alles eerst doorrekenen!

Vorig artikelDeventenaar werkt mee aan bijzondere waterstof-racewagen zonder uitstoot
Volgend artikelBurgemeester vangt monsters op Kindcentrum Kleurrijk