Caroline van der Plas, welbespraakte stadgenoot in politiek Den Haag. ‘Als ik érgens burgemeester word, dan is dat van Deventer!’

,,Nee, het is niet mijn ambitie om binnen vier jaar ergens op het platteland burgemeester te worden”, lacht Caroline van der Plas (54). ,,Ik ben van plan nog een hele tijd in de Tweede Kamer te zitten. Maar, ik moet ook niet eeuwig bij de partij blijven. Er zal dus een moment komen dat ik afscheid neem. Als ik straks in de zestig ben en de BoerBurgerBeweging (BBB) staat goed én ik heb goede opvolgers en we zijn stabiel en groter, dan zou ik het natuurlijk fantastisch vinden als ik burgemeester kan worden. En als ik érgens burgemeester word, dan is dat van Deventer!”

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht kijkt Caroline vanaf het Binnenhof zeker met een schuin oog naar de lokale politiek in haar woonplaats. ,,Deventer betekent alles voor mij. Ik ben er niet geboren, maar natuurlijk wel opgegroeid. Naar de basisschool gegaan, naar de middelbare school. Ik heb er mijn eerste zoen gehad, ben er de eerste keer dronken geworden. Ik heb er alles meegemaakt. Deventer is een stad in het hart van het platteland. Inwoners voelen dat ook zo. Ik ben zelf tien jaar weggeweest, maar heb in die tien jaar altijd heimwee gehad.”

Gedachtegoed
Gevoelsmatig zegt Caroline dat in Deventer de partij Gemeentebelang het dichtst bij het gedachtegoed van haar eigen BoerBurgerBeweging staat. ,,Omdat die partij ook uit het platteland is geboren. Het is een fusie van lokale partijen uit de toenmalige gemeenten Diepenveen en Bathmen. Ze hebben inmiddels ook veel kennis en ervaring opgedaan van Deventer als stad. Maar ook wel een partij als Deventer Belang. Die staat ook dicht bij de mensen. Het Rijk heeft heel veel taken overgeheveld naar gemeentes. Het is daarom belangrijk te stemmen voor de gemeenteraad.”

Volgens Caroline kan je daardoor rechtstreeks invloed hebben op het gemeentelijk beleid. ,,Met jouw stem heb je meer invloed op je directe leefomgeving dan bij de landelijke verkiezingen. Op wegen, de lantaarnpalen, de loszittende stoeptegel, de woningbouw in de stad, de jeugdzorg. Of spreek je op 16 maart uit voor het behoud van de groene ruimte! Je ziet ook hier in Deventer plannen met zonneparken, windmolens en langs de A1 verrijst een groot industrieel bedrijvenpark. Wij zeggen niet: er mag geen steen op landbouwgrond komen, maar kijk eerst naar alternatieven.”

Belangrijk
Volgens Caroline kun je het nooit met één partij hélemaal eens zijn. ,,Wat burgers voor de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk moeten doen: bedenk drie thema’s in je gemeente die jij heel belangrijk vindt. Ga op basis daarvan met behulp van de kieswijzer of de partijprogramma’s kijken welke partij er op die punten het best bij jou past. En je kunt het ook andersom doen: dit wil ik absoluut niet, dat staat me zo tegen. En dan zoek je de lokale partijen die dat juist wel willen. Dan weet je: daar ga ik in ieder geval níet op stemmen.”

Op de partij van Caroline van der Plas kan lokaal niet worden gestemd. ,,Misschien over vier jaar”, kijkt onze welbespraakte stadgenoot vooruit. ,,We bieden lokale partijen wel de mogelijkheid om BoerBurgerBondgenoot te worden. Dat betekent zoveel als: je staat achter de standpunten van BBB en draagt die in de gemeenteraad uit. Het voordeel daarvan is dat die partijen bij ons gebruik kunnen maken van faciliteiten zoals debattraining, opleidingen en ze ons via kortere lijntjes kunnen bereiken in Den Haag. Misschien dat die lokale Bondgenoten dan uiteindelijk verder gaan als BBB.”