DEVENTER – Museum De Waag heeft deze week een wel heel bijzonder object in ontvangst mogen nemen. Een 500 jaar oud landsknechtzwaard, ook wel bekend als een Katzbalger, is met trots aan de museumcollectie toegevoegd. Het zwaard, dat is gevonden door amateurarcheoloog Frans Borgonje, is door Vereniging de Waag beschikbaar gesteld aan het museum.

Regelmatig doet Vereniging de Waag, de vriendenvereniging van Museum De Waag, een significante aanvulling op de museumcollectie. In verleden zijn al vele bijzondere stukken zilverwerk en portretten voor de stad veiliggesteld. Afgelopen week heeft de vereniging een zeer bijzondere gift van een particulier ontvangen. IJssel-liefhebber en amateurarcheoloog Frans Borgonje struinde in de zomer van 2018 tijdens een lage waterstand van de IJssel de voet van kademuur af en vond plots een zogenaamde Katzbalger of landsknechtzwaard van ruim 500 jaar oud. Ook een pareerdolk uit die tijd werd veiliggesteld. Dankzij de vrijgevigheid van Borgonje zijn de oude wapens nu in het museum te bewonderen.

Katzbalger of Landsknechtzwaard
Het gevonden zwaard is een zogenaamde Katzbalger of landsknechtzwaard. Omdat Europa van de late middeleeuwen toendertijd nog weinig nationale legers kende, werden bij conflicten veelal huurlingen ingezet. Vooral huurlingen uit het Duitse gebied en Zwitserland. Zij werden landsknechten genoemd. Deze huurlingen waren vaak gewapend met pieken maar ook met haakbussen of tweehandige zwaarden. Het landsknechtzwaard is een relatief kort eenhandig wapen dat vermoedelijk als extra wapen voor gevechten op korte afstand werd gebruikt. Op de kling van het zwaard bevinden zich nog resten van de leren schede. De schede bood plaats aan een kleine priem die ook nog op zijn plek zit. Bij de IJsselvondst stuitte Borgonje ook zowaar op een pareerdolk. Het gevonden type wordt ook wel een ‘Main Gauche’, linkerhand, genoemd en werd gebruikt om slagen van de tegenstander af te weren. De rechterhand was vaak al voorzien van een zwaard.

Van vondst naar restauratie
Omdat het zwaard sterk verroest was geraakt, heeft het een lange behandeling moeten ondergaan. Vereniging de Waag was bereid om de kosten voor het ontzouten en restaureren voor rekening te nemen. Dankzij deze restauratie en de medewerking en expertise van Archeologie Deventer, Vereniging de Waag, vinder en schenker Frans Borgonje, Restauratieatelier Restaura in Heerlen en Deventer Verhaal kan het collectiestuk zonder verder risico op verval aan het grote publiek gepresenteerd worden.

Vorig artikelBrons voor SVOD team
Volgend artikelIn de Tuinen van Zandweerd komen 8 sociale huur Tiny Houses