DEVENTER – Bij ‘Mario en Anita Uw Schoenmaker’ in Winkelcentrum Keizerslanden vieren ze driemaal feest. Allereerst bestaat de zaak dertig jaar. Daarnaast haalde de schoenspecialist afgelopen week bij de jaarlijkse verkiezing van vakvereniging NSV zowel brons bij ‘Beste schoenmakerij van Nederland’ als de zilveren klasse op Europees niveau.

Door Bastiaan Mokkink

De ambachtelijke Deventer schoenmaker Sebastiaan Evers (34), met zijn moeder Anita de mede-eigenaar, is dolblij met de winst: “Ik ben sprakeloos. Klanten konden je opgeven, blijkbaar kregen we zo veel stemmen dat de vakjury op bezoek kwam om alles hier te ‘ontleden’. Dus als je dan zowel Europees als Nederlands in de prijzen valt, is dat natuurlijk fantastisch”, zegt Evers, terwijl hij trots wijst naar de glimmende beker op de toonbank.

Warm en attent

Op het Schoenmakersdiner in Vianen sprak de jury vorige week deze ronkende woorden: “De reparaties zijn van hoog niveau. Opvallend is dat de klanten ook de attentheid en warmte noemen. Een prachtig bedrijf waar je met een gerust hart de schoenen ter reparatie kunt brengen.”

Evers kreeg het vak ingegeven met de paplepel of liever gezegd de schoenlepel: “Als puber begon het avontuur met een bijbaantje in de zaak van m’n in 2015 overleden vader.” Later was Sebastiaan korte tijd schilder, maar al gauw verruilde hij de kwast voor de hamer. “Ik denk dat m’n vader erg trots zou zijn geweest dat wij deze overwinningen behaalden.”

Volgens de bekroonde ambachtsman zijn goede schoenmakers niet per definitie ‘oude mannetjes’. Evers: “Jongere schoenmakers zien veel uitdaging in de nieuwe technieken en nieuwe schoentrends. Het is zaak om je door te ontwikkelen met bijvoorbeeld sneakers en wandelschoenen.”