DEVENTER – Alex Kroes gaat Go Ahead Eagles vanaf 1 juli 2022 verlaten als actieve aandeelhouder. Zijn aandelen worden overgenomen door Kees Vierhouten, die daarmee de nieuwe grootaandeelhouder zal worden binnen de club met 90% van de aandelen in zijn bezit. De overige 10% van de aandelen blijven in handen van Hans de Vroome. Daarnaast behoudt de stichting het gouden aandeel van de club, waarin zaken als speelstad en clubkleuren zijn vastgelegd.

De KNVB dient nog wel toestemming te geven voor de aandelentransitie, maar hierbij verwacht Go Ahead Eagles geen problemen. Kees Vierhouten is namelijk momenteel al voor 30% aandeelhouder. Hij is hiervoor nog niet lang geleden door de KNVB gecontroleerd op diverse aspecten. De aandelenoverdracht wordt in dit stuk beschouwd door Alex Kroes, Hans de Vroome en Kees Vierhouten.

Alex Kroes: wel moeilijk maar juist besluit

“Ik kan me zo voorstellen dat dit bericht de nodige mensen zal verrassen”, trapt Alex Kroes af. “Ik voel me écht verbonden met de club en ik denk ook wel dat supporters en sponsoren dat de afgelopen jaren hebben ervaren. Maar een optelsom van redenen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik dit moeilijke maar wel juiste besluit heb genomen.” Ruim drie jaar geleden kwam Alex Kroes aan boord als grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Niet lang na zijn aantreden presenteerde hij een plan hoe de club moest uitgroeien tot de nummer 14 van Nederland. Kroes: “Een aantal doelstellingen hieruit hebben we met z’n allen weten te behalen tijdens de afgelopen jaren, waarvan sommigen ook sneller dan verwacht. Financieel duurzaam zijn we vrij snel geworden; we boeken ondanks corona al drie jaar op rij een positief financieel resultaat. We zijn zelfs in november 2021 uitgeroepen tot financieel meest gezonde club van Nederland. Daarnaast hebben we een aantal mooie transfers weten te realiseren, en is de Voetbalacademie dankzij de niet-aflatende inzet van velen al heel erg verbeterd. Ik denk dat de academie nog twee tot drie jaar nodig heeft om echt te zijn waar hij moet zijn, dus die tijd moeten we het ook geven.”

Gisteren vond natuurlijk de huldiging plaats op De Brink, om de grote sportieve successen van de eerste selectie van de afgelopen twee jaar te vieren. “Sportief zijn we van nummer 23 (gemiddeld over de tien jaar vóór 2019) inmiddels nummer 13 geworden, zelfs één plek hoger dan in het plan stond”, zegt Kroes met een knipoog. “Maar die positie is natuurlijk nog zeker niet structureel, ook volgend seizoen zal het een uitdagende strijd worden om handhaving. Een belangrijke pijler onder structureel Eredivisieschap is de verdere verbouwing van het stadion, om op die manier de begroting duurzaam omhoog te kunnen laten gaan. Hier heb ik samen met diverse personen binnen de club keihard aan gewerkt, en ook de gemeente denkt en doet mee. Tegelijkertijd zal ook dit project nog zeker twee tot drie jaar in beslag nemen. Buiten de skyboxen die wel al dit jaar gebouwd kunnen worden.” Ondertussen kwam er de afgelopen maanden een aantal nieuwe kansen buiten Go Ahead Eagles op het pad van Alex Kroes. Dit zette hem aan het denken over zijn toekomst bij de club, in combinatie met de uitdagingen die er liggen aan de Vetkampstraat.