DEVENTER – Minibiebs zijn in opmars. De kastjes aan de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen, zijn inmiddels overal. Zaterdag 11 juni is de landelijke Dag Van De Minibieb. Ook zijn sinds deze week alle 250 minibiebs van de regio Deventer-Zutphen te vinden op een handig Google Maps-kaartje.

Minibieb-eigenaar Bastiaan Mokkink kwam op het plan van zo’n plattegrondje: “Ik vond dat deze tijd toe was aan iets positiefs en begon een minibieb, later gevolgd door een website. Op deze site is afgelopen week een handig Google Maps-kaartje toegevoegd, waarmee mensen hun fiets- of wandelroute kunnen afstemmen.” Dit plattegrondje is te vinden op www.copyvilla.nl/minibiebs.

Daarnaast is er op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur de Dag Van De Minibieb, een soort open dag met leuke activiteiten voor jong en oud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffie/limonade bij de minibiebs, voorlezen voor kinderen, kleurwedstrijden of een extra grote uitstalling met boeken. Deelnemende minibiebs in Deventer en omliggende plaatsen zijn te vinden op dagvandeminibieb.nl.

De afgelopen twee jaar ontstonden veel minibiebs omdat door zowel bezuinigingen als corona bibliotheken, boekenwinkels en kringloopwinkels tijdelijk of definitief de deuren sloten. Ook passen minibiebs in de trend van deel-apps voor scooters, auto’s en planten, of ‘weggeefgroepen’ op social media.

Liefhebbers schatten in dat Deventer het hoogste aantal minibiebs heeft per duizend inwoners van Nederland. Mokkink: “Ooit was Deventer een boekdrukkunst-hotspot, daarna volgde de uitvinding van het aap-noot-mies-leesplankje, toen kwam de Grootste Boekenmarkt van Europa en nu zijn we minibiebkoploper.”

Vorig artikelVan schoolplein naar buurtplein, Okkenbroek
Volgend artikelKarin Slaughter komt signeren bij Boekhandel Broekhuis