DEVENTER – AZ-uit en PSV-thuis. In het competitieschema van seizoen 2022/2023 werd Go Ahead Eagles in de eerste twee speelrondes aan tegenstanders gekoppeld die afgelopen voetbaljaargang in de Top-5 van de Eredivisie finishten. De seizoensouverture werd afgelopen zondag in Alkmaar door Go Ahead Eagles met 2-0 verloren van AZ; zaterdagavond wacht in een uitverkochte Adelaarshorst de Eindhovense vice-kampioen als tegenstander.

Afgelopen zondag leed de formatie van René Hake een 2-0 nederlaag in de seizoensouverture tegen AZ. Kansloos was Go Ahead Eagles echter zeker niet, zo zag ook de trainer. “We zijn best lang in de wedstrijd gebleven. De druk die we naar voren probeerden uit te voeren, konden we alleen niet de hele wedstrijd volhouden. Dat heeft natuurlijk ook met de kwaliteiten van AZ te maken. Verdedigend hebben we echter weinig weggegeven, op de twee tegendoelpunten na. Beide goals kwamen voort uit een lange bal, dit zullen we in het vervolg beter moet afstemmen met elkaar.” Morgen wacht, zoals gezegd, wéér de confrontatie met een topploeg. PSV wist de competitie te starten met een driepunter; FC Emmen werd met 4-1 aan de kant gezet in het Philips Stadion. De Eindhovenaren hebben een extra wedstrijd in de benen, gezien het midweekse onderonsje met AS Monaco. De strijd om een plek in de laatste voorronde van de Champions League bleek een ware slijtageslag. 120 minuten en vijf doelpunten later, trok PSV als winnaar aan het langste eind: 3-2.

René Hake heeft een hoge pet op van de aankomende tegenstander. “PSV is een hartstikke goede ploeg, met een erg brede en sterke selectie. Ze hebben op elke positie meerdere opties, waardoor ik verwacht dat ze zullen gaan rouleren tegen ons.” Waar de kans groot is dat PSV het initiatief zal proberen te pakken, ziet René Hake op dat vlak ook mogelijkheden. “Als je in Deventer speelt, heb je geen andere keuze dan er vol op te gaan. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk naar voren spelen, dat verwachten de supporters ook van ons. Maar we moeten ook niet naïef zijn. De kans is groot dat PSV veel aan de bal zal zijn, waarbij het aan ons is om daar zo goed mogelijk weerstand aan te bieden. Elke wedstrijd, dus ook deze, liggen er kansen. Het gaat er dan alleen om hoe je daarmee omgaat. Daar zullen we scherp op moeten zijn.” Tot slot kijkt de oefenmeester vooruit op zijn eerste wedstrijd in een volle Adelaarshorst. “Een uitverkocht huis tegen één van de titelkandidaten, dat zal een enorme kick geven. Ik heb er zin in!”

Go Ahead Eagles mist zaterdagavond sowieso de niet fitte Martijn Berden en Jahnoah Markelo. Philippe Rommens en Jay Idzes zijn wel weer fit genoeg om terug te keren in de wedstrijdselectie. De inzetbaarheid van Gerrit Nauber en Rashaan Fernandes is nog twijfelachtig. De aftrap van het duel met PSV is om 18:45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.