DEVENTER – In de binnenstad van Deventer ligt een bijzondere stadstuin in het gebied dat omsloten wordt door de Smedenstraat, Duivengang en Broederenstraat. Het stuk grond behoorde vroeger toe aan het voormalige klooster van de Minderbroeders Franciskanen dat op die plek stond.

In de loop der eeuwen is er rondom veel veranderd. Zo kwam er een school, werden open plekken bebouwd en oude panden afgebroken. Maar het binnenterrein is nooit bebouwd. Daar ligt o.a. het voormalige kloosterkerkhof. Toen de school met een verhoogde speelplaats werd gebouwd heeft de architect daaronder een overkapping ontworpen die verwijst naar de vroegere kloostergang.

In het kader van Open Monumentendag is deze bijzondere plek nu opengesteld voor het publiek. Ook de naastgelegen Broederenkerk is te bezoeken met de sacristie. Vanuit die sacristie komt men in de stadstuin. Op zaterdag 10 september zijn kerk en tuin te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Op zondag 11 september tussen 12.00 en 17.00 uur.