“Dat ik kan zingen, dát weet ik wel”, klinkt Britt Jongejan (22) uit Deventer zelfverzekerd. “Daar maak ik me niet druk om. Ik vind het vooral spannend hoe kijkers gaan reageren op de persoonlijke boodschap die ik met mijn televisieoptreden bij Holland’s Got Talent 2022 heb uitgedragen. Het was eng, maar er is een last van mijn schouders gevallen. Ik ben trots. En dat zeg ik niet zomaar over mezelf.”

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – Wát dan precies die persoonlijke boodschap is, mag de jonge Deventerse vanwege de bekende ‘wurgcontracten’ van deelnemers nog niet zeggen. “Als ik echt voor mijn zangcarrière had willen gaan, had ik wel aan andere shows meegedaan”, legt Britt uit. “Holland’s Got Talent bood mij een podium waarop ik mijn boodschap kon vertellen. Het is een beetje op mentaal gebied, zeg maar. Iets waarmee ikzelf heb moeten dealen en wat ik heb overwonnen. Mijn boodschap is bedoeld om jongeren een duwtje in de rug te geven. Om te laten zien: wat ik kan, dat kunnen jullie ook.”

Nodig

Voorafgaand aan haar vertolking van het liedje Anyone van Demi Lovato luisterde de jury, bestaande uit Chantal Janszen, Dan Karaty, Marc-Marie Huijbregts en Edson da Graça ademloos naar het voor Britt belangrijke persoonlijke verhaal. “Ze vroegen letterlijk waarom ik voor dit nummer had gekozen. Het lied gaat over dat zij iemand nodig heeft, omdat ze het zelf niet meer trekt. Ik hoop dat honderdduizenden tv-kijkers in Nederland worden geraakt door mijn optreden en mijn boodschap.”

Natuurlijk hoopt de zangeres ook dat ze door deelname aan Holland’s Got Talent door iemand wordt ontdekt die een deal wil sluiten en een singeltje met haar wil opnemen. “Om zo in de muziek een stapje verder te kunnen zetten”, hoopt Britt. “Naar meer bekendheid. Om vanaf dat grotere podium weer meer mensen met mijn boodschap te kunnen bereiken.” Of dat is gelukt? Ook dat mag ze niet zeggen. “Er doen ook van die acrobaatjes mee, weet je wel. Die met vuur gaan slingeren. En mensen met honden. Ze komen zelfs met paarden het podium op. De raarste dingen die je kan bedenken.”

Overweldigend

Britt heeft haar auditie als overweldigend ervaren. “Het is zo’n andere situatie, waar je in wordt gezet. Zo anders dan de buitenwereld. Je wordt de hele dag gefilmd, dus je moet heel goed oppassen met wat je doet en wat je zegt. Ik weet zelf natuurlijk niet wat er vrijdag uiteindelijk wordt uitgezonden. Daar heb je geen zeggenschap over. Maar als jongeren of volwassenen zich herkennen in mijn verhaal, wil ik graag in contact komen. Om mee te denken of voor een luisterend oor. Al zou ik maar één persoon kunnen helpen. Zodat die wordt getriggerd van: ooh, ik moet hier ook iets mee.”

De tv-auditie van Britt Jongejan uit Deventer is vrijdagavond 9 september a.s. vanaf 20.00 uur te zien in de tweede aflevering van de talentenshow Holland’s Got Talent op RTL4. De presentatie van de show is in handen van Buddy Vedder en Jamai Loman.

Vorig artikelPANNA! Sterrenteam voetbaldag bij Sportclub Deventer
Volgend artikel2500e rit ANWB AutoMaatje Deventer