DEVENTER – In Deventer loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas op 3 december. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten van Liberaire.

In Nederland moet 1 op de 200 kinderen om medische redenen levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas moeten zij opletten. Ze mogen bijvoorbeeld geen ‘gewone’ kruidnoten eten en Piet geen hand geven, want van kruimels op zijn handschoen kunnen zij al ziek worden.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) vindt dat de Sinterklaasintocht een feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom heeft de NCV de afgelopen tijd vrijwilligers opgeroepen om tijdens de intocht in hun woonplaats in de rol te kruipen van Glutenvrije Piet. Dankzij deze enthousiaste vrijwilligers loopt er in 184 gemeentes, verspreid over het hele land, een Glutenvrije Piet mee in de intocht van Sinterklaas. Zo ook in Deventer op zaterdag 3 december! Deze speciale Pieten geven de kinderen die glutenvrij moeten eten speciale aandacht en voorzien hen van kruidnoten die ze wél kunnen eten.

Op www.ncv.nl/glutenvrije-piet staat vermeld in welke gemeente een Glutenvrije Piet bij de intocht is. Kinderen met coeliakie kunnen hier een kleurplaat en een vlag downloaden. Als ze deze omhoog houden, ziet de Glutenvrije Piet bij wie hij moet zijn. De glutenvrije kruidnoten die deze Piet bij zich heeft, zijn door sponsor Liberaire veilig verpakt in eenpersoonszakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed ontstaat.

Vorig artikelDeventer Jeugdlintjes zijn uitgereikt
Volgend artikelColumn Robert Heukels Eagles Inside: De geur van belofte