DEVENTER – Vanaf april start het Hanzejaar in Deventer onder de noemer ‘What the H*nze?!’. Erfgoedorganisatie Deventer Verhaal pakt uit met een multimediaal spektakel in de Oude Mariakerk, een Hanze podwalk door de binnenstad, een internationale tentoonstelling in Museum De Waag en een replica van de beroemde valsemuntersketel. Voor jongeren komt er een middeleeuws minifestival op de Worp en een educatief programma voor basis- en voortgezet onderwijs.

Ultieme Hanze Experience
De Oude Mariakerk vormt het kloppend hart van het Hanzejaar in Deventer. In de kerk ondergaat de bezoeker een sensationele belevenis rondom de Hanze. Aan de hand van indrukwekkende beeldprojecties van beeldend kunstenaar Elise van de Linden en meeslepende muziek en audio van dichteres Johanneke ter Stege ervaar je de periode van de late middeleeuwen in Deventer. Een aanverwante Hanze podwalk neemt je mee langs middeleeuwse verhalen in de binnenstad. De Mariakerk is door NV Bergkwartier speciaal voor het themajaar beschikbaar gesteld. Er is ook een Hanze café met activiteiten tijdens het hele themajaar.

Archeologische tentoonstelling
Museum De Waag presenteert vanaf eind mei een tentoonstelling over de rol van Deventer als internationale handelsstad in de middeleeuwen. Aan de hand van opmerkelijke verhalen en spannende bodemvondsten toont het museum hoe de langeafstandshandel in de Hanzetijd werkte. De tentoonstelling wordt samen met Archeologie Deventer gemaakt. Ook de koperen ketel die in 1434 is gebruikt voor de executie van een valsemunter keert als replica terug naar zijn originele plek aan zijkant van De Waag.

Educatief aanbod
Hoe smaakt stokvis? Wat zag je op een middeleeuwse markt? Dat ontdekken duizenden leerlingen straks tijdens hun ‘Expeditie Hanze’. Deventer Verhaal heeft samen met erfgoedpartners in de stad de handen ineengeslagen voor een educatieve schoolreis waarin leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs vanuit de Oude Mariakerk kennismaken met het rijke Hanze-verleden van Deventer.

Middeleeuws festijn
Het Worpplantsoen herbergt op 22 april een middeleeuws mini-festival. Op het festijn kun je volop genieten van muziek, theater, workshops en middeleeuwse spellen. Zelfs een heus Vikingschip meert in Deventer aan. De toegang is gratis.

Alle informatie over het Hanzejaar in Deventer is te vinden op hanzejaardeventer.nl. Het programma van Deventer Verhaal en partners is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, provincie Overijssel, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Nutfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Werkgroep Bergkwartier, Vereniging de Waag en het Bolkesteinfonds.

Vorig artikelTesfaldet Tekie verlaat Go Ahead Eagles
Volgend artikelInterview met wereldkampioen Stephan Zanting (audio)