DEVENTER – Goud behalen op het wereldkampioenschap voor zang- en siervogels is voor iedere vogelkweker het hoogst haalbare om na te streven. Stephan Zanting behaalde dit prachtige resultaat met een grijze Junco onlangs op de 70e editie van het Wereldkampioenschap Ornithologie in Napels.

Dat in onze regio goede vogelkwekers zitten is wel duidelijk, kwekers uit Bathmen, Harfsen, Wijhe en Okkenbroek wisten ook goud in de wacht te slepen. Luister hieronder naar het interview op Koekstad Radio 94.4 fm

Wereldkampioen wordt je niet zo maar, daar gaat een lange periode van zorgvuldige dagelijkse verzorging en selecteren aan vooraf. Iets wat Stephan er graag voor over heeft, want over vogels raakt hij nooit uitgepraat. Hij heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt: Stephan is eigenaar van dierenspeciaalzaak Pets&Co Zanting op Winkelcentrum Colmschate.

Natuurlijk heeft Stephan het WK ook zelf bezocht, niet alleen om Napels en de overige 22.500 vogels te bekijken, maar ook om zijn eigen vogels wat extra voer te geven. De reis naar Napels en weer terug naar Nederland is een flinke rit en vraagt veel van de conditie van de vogels. Dit transport wordt door speciaal opgeleide en ervaren verzorgers van het organiserende COM gedaan.

Dubbel feest

Eerder deze maand was er ook al groot succes voor de vogelkweker: Stephan Zanting mocht een oorkonde bijzondere 1e kweek in ontvangst nemen op het Nederlands Kampioenschap van NBVV in Zwolle. Een Oorkonde die je krijgt wanneer je de eerste bent in Nederland die een bepaalde vogel weet te kweken en hiermee een prijs behaald op het NK.