Tijdens de Tweede Wereldoorlog drukten Willem Overeem en zijn zoon Everhard tienduizenden exemplaren van de verzetskrant Trouw in hun bedrijf aan het Muggeplein in Deventer.

Voortdurend werkten zij onder de permanente dreiging dat de nazi’s hen zouden ontmaskeren. Een tijd lang ging het goed en vonden de door hen gedrukte kranten hun weg naar lezers in Deventer en zeer wijde omgeving. Behalve Trouw drukten ze een tweede verzetskrant, het tijdschrift De Ploeg, en vervalste persoonsbewijzen en andere officiële documenten.

Eind januari 1944 ging het mis. De Duitsers ontdekten hun illegale praktijken en beide mannen werden gearresteerd. Overeem senior wist te ontsnappen. Hij zette zijn illegale drukkerswerk voort in het Westen van ons land. Zijn zoon Everhard werd op 24-jarige leeftijd gefusilleerd.

Willem Overeem heeft na de bevrijding van ons land zijn drukkerij in Deventer opnieuw opgebouwd. Begin jaren vijftig ging hij samenwerken met Vaessen Schoemaker met als specialisme het bedrukken van kunstdarmen. Dat was een noviteit in de vaderlandse drukkerswereld. Willem Overeem is op 16 september 1957 overleden.

Voor zijn boek over de geschiedenis van Deventer als stad van drukkers is auteur Leo Enthoven op zoek naar achtergrondinformatie over beide Overeems; zijn e-mailadres is drukkersboek@gmail.com.

Vorig artikelABBA-gekte in Deventer
Volgend artikelSam&Pippi bakt lahmacuns voor de slachtoffers van de aardbeving