DEVENTER – Een gezamenlijke inspanning van de ondernemers in de Deventer binnenstad leidde in 1978 tot de bouw van de Centrumgarage achter de HEMA. We zijn inmiddels 45 jaar verder. En hoewel door sommige bezoekers de plek als een ‘gewone garage’ wordt gezien, tonen de nieuwste ontwikkelingen het tegendeel aan. Van garage naar moderne mobiliteitshub.

Door Marcel Schoemaker

Hoog serviceniveau
Directeur Thierry van Voorst tot Voorst vertelt er enthousiast over. Hoe hij en zijn medewerkers de meer dan 500.000 auto’s per jaar verwelkomen. En natuurlijk de inzittenden die de Deventer binnenstad bezoeken. Goed voor bijna een kwart van de omzet bij de ondernemers. Van Voorst: ‘Ons serviceniveau staat hoog aangeschreven. Een schone, veilige garage is de basis. Met een paraplu als het regent en een gratis leenfiets of rolstoel als je die even nodig hebt. En natuurlijk de piano en het snoepje op de balie. Maar we ontwikkelen graag door en bieden onze klanten ook nieuwe producten aan.’

Verduurzaming                                                                                                            Zo is met de snelle opkomst van de elektrische auto het aantal laadpalen gestegen van 15 naar 27. Op een totaal van 575 plekken een voor Nederland uniek hoog aantal. Plannen liggen klaar om de laadpalen te gaan voeden met zonnepanelen die op de garage komen. Het duurzaamste transportmiddel, de fiets, wordt bediend met de huidige fietsenstalling. Van Voorst: ‘Daar willen we al een tijdje een gebouw van maken. De huidige e-bikegeneratie wil zijn dure fiets graag veilig parkeren. De gemeente is die behoefte aan het inventariseren voor de gehele gemeente. Daarna hopen we snel te kunnen schakelen.’

Toegevoegde waarde
Waar er ook steeds meer mensen in de stad gaan wonen en de Gemeente het aantal Parkeervergunningen vermindert, is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een zeer voordelig abonnement af te nemen voor nacht parkeren, tussen 18.00 en 09.00 uur, waarbij je gelijk je auto kunt opladen. Ook zijn er nu twee plekken waar deelauto’s van MyWheels worden aangeboden en is er gestart met kentekenregistratie. Bij vertrek gaat het poortje vanzelf open wanneer u uw parkeerkaart bij de automaat hebt afgerekend. Ook is er nog een wens voor een pakketkluis voor het afhalen van bestelde pakketten. Verder, zegt Van Voorst, houden we ontwikkelingen in de stad goed in de gaten om ook daar onze bijdrage aan te kunnen leveren. Het opknappen van de Smidsgang is daar een mooi voorbeeld van. Het is duidelijk; de Centrumgarage blijft in beweging en voldoet aan de moderne mobiliteitswensen.