COLMSCHATE – Op 8 april 2023 is het 78 jaar geleden dat Colmschate werd bevrijd. Daar staan we graag samen bij stil. Iedereen is van harte welkom tijdens de herdenking. Hier wil de werkgroep jaarlijks op 8 april bij stilstaan omdat, vrijheid niet vanzelfsprekend is, veel (jonge) inwoners van Colmschate deze geschiedenis nog niet kennen en er momenteel “dichtbij” opnieuw bezetting ervaren wordt.

Bevrijding van Colmschate
Op 8 april 1945 werd Colmschate bevrijd van de Duitse overheersers door de 3e Canadese Infanterie Divisie, onder commando van brigade-generaal T.G. Gibson. Tijdens de bevrijding van Colmschate sneuvelden 46 Canadese soldaten. 70 jaar later werd er op 8 april 2015 voor de Ichtuskerk in Colmschate een gedenkbord voor hen geplaatst.

Stichting Welcome Again Veterans
Vanaf 1995 is er o.a. door het comité Stichting Welcome Again Veterans, regelmatig stilgestaan bij de bevrijding van Nederland en dat werd ook in Deventer en Colmschate georganiseerd en herdacht! Op 30 april 2022 is dit voor de laatste keer georganiseerd. Er zijn geen Canadese Veteranen meer die deze reis nog kunnen ondernemen. Daarmee valt een actieve herinnering aan de bevrijding van o.a. Colmschate weg.

Een nieuw initiatief
Een aantal Colmschatenaren onder leiding van Duke Krins en Alphons Oostwegel heeft het initiatief genomen om jaarlijks op 8 april kort bij deze herinnering stil te staan. De leerlingen van groep 8 van de OBS Kolmenscate werken op school aan een project passend bij dit thema. Samen met de leerlingen staan we op 8 april kort stil om onze bevrijding te herdenken bij het gedenkbord voor de Ichtus kerk.

Vlaggen
We willen vragen aan iedereen die in Colmschate woonachtig is om op 8 april vanaf 10.00 uur ’s morgens de Nederlandse of Canadese vlag in top op te hangen. Tijdens de herdenking worden de vlaggen bij het monument door basisschoolleerlingen gehesen tijdens de volksliederen.

Iedereen is op 8 april uitgenodigd om deze herdenking bij het monument bij de Ichtuskerk bij te wonen. U vindt het monument aan de Holterweg 108. De herdenking begint om 18.45 uur en duurt ongeveer een half uur. Naast muziek worden er ook gedichten voorgedragen.

Vorig artikelUitnodiging voor alle Lettelenaren
Volgend artikelBoekpresentatie Bart Ros bij Boekhandel Broekhuis