DEVENTER – What the H*nze?! Ja, wat is die Hanze nu eigenlijk? Nou, daar kom je dit jaar achter in Deventer. Vanaf 1 april vindt negen maanden lang het Hanzejaar plaats in Deventer en acht andere Hanzesteden in het oosten van Nederland. Een feestelijk jaar met een bomvol programma als ode aan de Hanze, het eeuwenoude handelsverbond. Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in Deventer tijdens events, festivals en muzikale uitspattingen, van serieus tot uitbundig en van cultureel tot economisch.

Een bomvol programma
In april gaat het feestjaar onder de noemer ‘What the H*nze?!’ van start. Een programma met ruim 120 activiteiten en evenementen met meer dan 60 betrokken organisaties. We gaan gezamenlijk op zoek naar wat de Hanze vandaag de dag nu eigenlijk is in Deventer. Wat verbindt ons? Is het dat Hanze-DNA? De eeuwenoude handelswaarden als het tonen van lef en ondernemerschap? Of bovenal de trots op onze mooie Hanzestad?

Maak kennis met de Hanze historie

Eén van de hoogtepunten is de gratis toegankelijke Hanze Experience in de Oude Mariakerk. Beleef vanaf 15 april in dit 15 minuten durende multimediale spektakel het middeleeuwse Deventer. De Hanze Experience is tevens het vertrekpunt voor de speciaal ontwikkelde Hanze Podwalk. In de Broederenkerk te Deventer is vanaf 18 juni de bijzondere tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ te zien over de buitengewone verering van de heilige Nicolaas in de Hanzetijd. Tot slot wordt op 22 april het Worpplantsoen omgetoverd voor het Middeleeuws Festijn Deventer. Waan je in de middeleeuwen met spannende gevechten tussen ridders, een boogschutterstoernooi, bezoek het kampement of stap aan boord van een heus Vikingschip.

Hanze 2.0

Het Hanzejaar in Deventer richt zich specifiek op jongeren o.a. door het theatraal manifest #FuN en de locatietheatervoorstelling Drifting Away van Theaterschip. Scholen kunnen hun leerlingen meenemen op Expeditie Hanze, een educatieve en (inter)actieve ontdekkingstocht door de stad. Daarnaast is er de vertelvoorstelling en het luisterboek De Hanzereis van Berend Bergenvaarder voor basisschoolleerlingen. En tot slot vindt op 14 juli de eerste editie van het What the H*nze Festival plaats, hèt festival voor en door leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum.

Op pad door middeleeuws Deventer

Het Gilde Deventer verzorgt dagelijks een individuele Hanzestadswandeling. De Hanzestadswandeling is daarnaast ook voor groepen te reserveren. Ook is er een Hanze Taalsafari en kun je met Outside Escape Deventer op zoek naar de beruchte valsemunter van Deventer.

Meer informatie
De hierboven genoemde activiteiten zijn slechts een gedeelte van het bomvolle programma van het feestelijke Hanzejaar in Deventer. Meer informatie over het Hanzejaar en het gehele programma in Deventer kunt u vinden op www.hanzejaardeventer.nl.