DEVENTER – Vanaf half april tot en met 1 juni zijn er op station Deventer diorama’s te zien gemaakt door Martijn Holtslag. Zijn initiatief ‘Het Deventer Mini Museum’ is gekozen uit de 25 ingediende plannen voor tijdelijke invulling van de restauratieruimte op perron 3 en 4. In januari deed NS een oproep voor een tijdelijke invulling van deze ruimte in het thema Hanze.

Het Deventer Mini Museum is een initiatief van miniatuurmaker en creatief duizendpoot Martijn Holtslag. In de tijdelijke pop-up expositie op het NS station, in de wachtruimte tussen spoor 3 en 4, zijn verschillende werken te zien. Aan de zijde aan Spoor 3 is een geheel middeleeuws hanze thema te zien, met als kopstuk een grote middeleeuwse stad, geheel met stadsmuur, herberg, markt en kerk. Daarnaast is er een kogge te zien, een schip waarmee op de Oostzee in de tijd van het Hanzeverbond (waar Deventer deel van uitmaakte) veel handel gedreven werd, in een periode dat Deventer een grotere stad was dan Amsterdam.

Aan de zijde van spoor 4 is een verscheidenheid aan werken te zien, met als kernthematiek de relatie van de mens met de natuur en de zelfdestructieve drang van de mensheid om onder het teken van groei, de natuur te zien as een groeimiddel. Er zijn miniatuur jungles, een ijsvlakte met daarin een tropische kas en een prehistorisch diorama, met megafauna (waaronder de reuzenluiaard) die 10.000 jaar geleden nog op aarde leefden. De expositie is tot 1 juni te zien. Ondertussen werkt Martijn aan speciale Hanze-gethematiseerde miniaturen die later dit jaar in het Penninckshuys te zien zullen zijn.

De werken zijn volledig zelf gefabriceerd en met de hand geschilderd. Ook de Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor werden gekozen uit de inzenders. Zij zijn met hun plan waarbij kunstenaars zich laten inspireren door middeleeuwse handschriften te zien op het station vanaf juni tot september.

Vorig artikelWil jij logeerouder worden?
Volgend artikel‘Dodenherdenking actueler dan ooit’