DEVENTER – Museum De Waag heeft een nieuw schilderij van de Nederlandse meester Gerard ter Borch in bezit gekregen. Het schilderij is van grote historische en artistieke waarde voor de stad Deventer. De kersverse aanwinst is het vroegste Deventer portret van de schilder in de collectie van het museum.

Gerard ter Borch is een beroemde schilder uit de zeventiende eeuw en staat bekend om zijn verfijnde portretten en interieurscenes. Het recent verworven schilderij dateert uit de late jaren vijftig van de zeventiende eeuw. Ter Borch stond op dat moment aan het begin van zijn roemrijke carrière. De aanwinst geeft inzicht in zijn vroege artistieke ontwikkeling en stijl.

Figuur uit de Magistraat
Het ovale portret vertoont grote gelijkenis met Joan van Suchtelen. Hij was bijna negentien jaar bestuurder van Deventer. Van Suchtelen staat ook afgebeeld op het beroemde groepsportret van de Magistraat door Ter Borch uit 1667, dat in het stadhuis hangt. Dankzij een nauwkeurige beschrijving van het schilderij is bekend wie de leden van de Magistraat op dat moment waren en hoe ze er toen uitzagen.

Meesterschilder
Gerard ter Borch is een beroemd schilder, tekenaar en miniatuurschilder. Hij is in 1617 in Zwolle geboren en overleed in 1681 in Deventer. Na een leertijd bij zijn vader en bij de Haarlemse schilder De Molijn, was hij hoofdzakelijk werkzaam te Deventer. Ter Borch wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders van de Gouden Eeuw en zijn kunstwerken worden wereldwijd bewonderd.

Koperplaat
In de zeventiende eeuw bestond de gewoonte dat besturen zich gezamenlijk lieten portretteren. Het is opmerkelijk dat burgemeesters of vroedschappen dat bijna nooit lieten doen. De Magistraat van Deventer maakte in 1667 een uitzondering. Als vanzelfsprekend wendden zij zich tot Gerard Ter Borch, die dan wel niet in Deventer geboren was, maar er sinds 1654 werkte. Hij was niet alleen een gevierd portretschilder, maar was ook juist lid geworden van de Gezworen Gemeente, een soort gemeenteraad. Ter Borch schilderde veelal op kleine formaten. De nieuwste Ter Borch-aanwinst van het museum is geschilderd op koperplaat.

Zichtbaar in museum
Museum De Waag heeft het schilderij via een veiling in Zwitserland kunnen kopen. Het nieuwe schilderij zal een prominente plaats krijgen op de topstukkenzaal van het museum. Het collectiestuk wordt later dit jaar gepresenteerd. Meer informatie over Museum De Waag is te vinden op museumdewaag.nl.

Vorig artikelWethouder Liesbeth Grijsen vertrekt naar BoerBurgerBeweging als kandidaat-gedeputeerde
Volgend artikelVSO Deventer groeit uit locatie Bierstraat