DEVENTER – Tegen de industriële achtergrond van het Havenkwartier krijgen jonge professionals en aanstormende talenten een podium bij Poolshoogte. Dat leidt tot rondvliegende schilders, theatrale maatschappijkritiek en artistieke experimenten in de Theateretappewagens.

Spreek!

Wat krijg je als je vier piepjonge theatertalenten uitdaagt om in vijf dagen een voorstelling op topniveau te produceren? Dat zoekt Poolshoogte dit jaar uit met het ‘Spreek!’, een experimenteel onderdeel van hun programma. “Het doel is om onder begeleiding in vijf dagen een individuele performance te ontwikkelen, voor zo’n 30 bezoekers in theateretappewagens”, zegt Erik-Jan Post van organisator Het Theaterschip. “Theatermakers van 21 tot 27 jaar krijgen de ruimte om te zoeken naar hun stem. In de vorm van muziek, fysiek theater, performance art, wat dan ook. Ze ontdekken wat werkt, wat niet werkt en wat het betekent om op zo’n groot festival te staan. Dat wordt intiem, rauw, ongepolijst en heel bijzonder om mee te maken.”

Podium voor talent

Spreek! belichaamt de missie van Poolshoogte, het talentenpodium van Deventer Op Stelten. “Met Poolshoogte willen we een blik op de toekomst werpen”, zegt Post. “We willen bezoekers laten kennismaken met de jonge professionals, studenten uit het kunstonderwijs en talentvolle autodidacten die over een aantal jaren de hoofdacts zijn op (onder andere) Deventer Op Stelten. We werken met absolute toptalenten, voornamelijk uit Oost-Nederland, die onder begeleiding van Het Theaterschip en andere jongerenproductiehuizen werken aan veelzijdige voorstellingen. Met veel verschillende podiumkunsten en veel ruimte voor belangrijke maatschappelijk thema’s.”

De hele dag iets

Het programma bevat meer dan 55 optredens, van 14 verschillende voorstellingen. Wie slim plant, kan zich de hele dag vermaken in het Havenkwartier. Nieuw dit jaar is het gezinsprogramma op zondagochtend. “Dan speelt Plock! hun show Grensgeval. Een acrobatische schilder met brommende verfpotten, gekleurde geluiden en dansende verf. Een hele bijzondere show, die gratis te bezoeken is, maar waarvoor je wel even moet reserveren.”

Vorig artikelBurgerweeshuis en De Nieuwe Keizer passen NIET onder één dak
Volgend artikelKunstwerk over slavernij in stadhuis