DEVENTER – De Boomdeeldagen komen er weer aan. Inwoners in het buitengebied van de gemeente Deventer kunnen nu bomen en ander plantmateriaal aanvragen voor slechts een kwart van de kostprijs. De actie duurt tot 30 juli 2023. Het plantmateriaal kan de komende Boomdeeldag worden opgehaald: op 20 januari 2024.

De provincie Overijssel, Landschap Overijssel en de gemeente Deventer geven komende winter weer bomen en struiken aan inwoners uit het Deventer buitengebied tegen een vergoeding van 25% van de totale kosten. “Dit is natuurlijk een heel aantrekkelijke regeling voor bewoners in het buitengebied om meer bomen en struiken te planten. Die zijn mooi op het erf en in het landschap, helpen tegen de hitte en bij het vasthouden van regenwater en zorgen voor meer eet-, rust-, en nestplekken voor insecten, vogels en andere dieren”, aldus wethouder Leefomgeving Marcel Elferink.

Meer planten- en diersoorten

De actie is bedoeld voor iedereen in het buitengebied van Deventer met een plek voor bomen en/of struiken in een klein landschapselement of op het erf. Kleine landschapselementen zijn bijvoorbeeld houtwallen, hagen, bermen, dijken, sloten, poelen en andere waterpartijen. Extra bomen en struiken zorgen voor meer planten en dieren en een nog mooier landschap.

Actie plantmateriaal aanvragen

Inwoners van het buitengebied van Deventer kunnen tot 30 juli online plantmateriaal aan vragen bij Landschap Overijssel. Er kan gekozen worden uit meerdere Nederlandse soorten bomen en struiken. Er mag voor maximaal 1.000 euro besteld worden. Van dat bedrag wordt 75% vergoed door de provincie en gemeente. De eigen bijdrage bedraagt dus 25%, maximaal € 250,-.

Boomdeeldag 20 januari 2024

Het bestelde plantmateriaal kan door de aanvragers zelf worden opgehaald tijdens de Boomdeeldag op 20 januari 2024. Die wordt gehouden bij natuur- en milieu-educatiecentrum de Ulebelt. De Ulebelt adviseert ook over bijvoorbeeld groene daken, het vergroenen van de tuin of het afkoppelen van de regenpijp. Meer informatie over deze actie en het aanvragen van bomen en/of struiken vind je op www.iedereeneenboom.nl.

Vorig artikelPlantactie Groene Loper Deventer weer van start
Volgend artikelGeert Groote en de Kloof Kansenongelijkheid van Hanze tot nu