DEVENTER – Geen dak- en thuisloze jongere meer in 2024. Dat is het doel van de gemeenteraad van Deventer. Er is nu een aanpak gemaakt die het voor jongeren die dak- en thuisloos (dreigen te) raken, makkelijker moet maken om daar passende hulp bij te krijgen. Dat vraagt om een goede samenwerking en communicatie met jongeren en tussen de betrokken partijen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan van aanpak vastgesteld dat beschrijft hoe het doel van de gemeenteraad, om geen dak- en thuisloze jongeren meer te hebben in Deventer, wordt behaald.

Gelijke kansen
Wethouder Ilse Duursma vindt dat iedere jongere een thuis moet hebben en een kans verdient om iets van zijn of haar leven te maken. “Onze gemeenteraad voelt dat feilloos aan en ik kan alleen maar blij zijn met deze opdracht. Het is aan ons om ze daar goed bij te helpen,” aldus wethouder Ilse Duursma. “In de aanpak is het belangrijk om problemen snel te herkennen, waardoor de samenwerkende instanties direct en samen met elkaar in actie kunnen komen.”

Bestaan opbouwen en dat begint met huisvesting
De aanpak is gebaseerd op vijf onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren om een bestaan op te bouwen. Een zeker inkomen, werk, school of een andere activiteit die zorgt voor een vaste indeling van de dag, toegang tot zorg, mensen dichtbij waar de jongere op terug kan vallen en een passende woning. Daar is het huisvestingsproject ‘Powerhouses’, dat vorig jaar startte en nu wordt uitgebreid, een voorbeeld van. Hiermee komen meer betaalbare woningen voor jongeren beschikbaar.

1 contactpersoon, 1 plan
Jongeren hebben vaak hulp nodig bij de verschillende onderwerpen. Daarom is er voor de jongere in Deventer 1 plan en 1 contactpersoon. Dat is iemand waar de jongere met alle hulpvragen terecht kan en die makkelijk bereikbaar is. Ook wordt de communicatie en dienstverlening van de gemeente beter afgestemd op de leefwereld van jongeren.

Aandacht
Onderzoeken laten zien dat veel jongeren in een kwetsbare positie zitten. De werkloosheid onder jongeren in Deventer is relatief hoog en tientallen hebben geen thuis. Ilse Duursma: “Dat is zorgelijk. Aandacht is noodzakelijk en met een goede start kunnen problemen later in hun leven voorkomen worden. Daar doen we alles aan.”

Vorig artikelDak of gevel isoleren? Doe het natuurvriendelijk
Volgend artikelHCDO lanceren traineeship voor triagisten op Spoedpost