De Huisartsen Coöperatie Deventer en omstreken (HCDO) heeft een traineeshipprogramma voor triagisten ontwikkeld. De enige eis om hieraan mee te kunnen doen, is het hebben van een zorgachtergrond op MBO-niveau. Het traineeship duurt drie maanden. Kandidaten kunnen dan aan de slag op de Spoedpost in Deventer. Het programma is opgestart om het personeelstekort te voorkomen. Geïnteresseerden kunnen tot en met vrijdag 21 juli reageren als ze interesse hebben in het traineeship. Het streven is om bij voldoende animo in oktober te starten.

De Spoedzorg draait op volle toeren, terwijl het vinden van zorgprofessionals, specifiek triagisten,  een steeds grotere uitdaging wordt.  Als triagist werk je op een Spoedpost tijdens avond-, nacht- en weekenddiensten. Patiënten die gezondheidsklachten hebben, en de Spoedpost bellen, spreken als eerste met een triagist. Als triagist bepaal je hoe ernstig de klacht is en wat de eerstvolgende acties zijn voor de patiënt.

,,Triagisten zijn onmisbaar in de acute zorg”, benadrukt Mendy van Rooden. Zij is coördinator van de Spoedpost Huisartsenzorg Deventer. ,, Zij hebben vaak het eerste contact met patiënten, schatten de urgentie van de zorgvraag in, geven advies en voeren kleine medisch technische handelingen uit.

Het personeelstekort is voelbaar en legt druk op de Spoedpost. Daar willen we iets aan doen.”
,,De regionale huisartsenorganisatie HCDO is continu in beweging om oplossingen te vinden”, voegt manager HR Quinten van Haren toe. ,,Sinds kort zijn de toelatingseisen voor de opleiding triagist verruimd, wat concreet inhoudt dat iedereen mag solliciteren en bij eventuele geschiktheid de opleiding mag gaan volgen. Dat was voor ons de reden om dit traineeship te ontwikkelen.”

MBO niveau

Als enige eis geldt dat kandidaten een zorgachtergrond met minimaal een MBO niveau moeten hebben. In ongeveer 3 maanden tijd worden ze opgeleid tot triagist. Gedurende deze praktijkgerichte opleiding leren ze onder andere communicatieve vaardigheden, het voeren van telefoongesprekken met patiënten, medische kennis om goed met het triage systeem te kunnen werken, urgentie te bepalen en vervolgtrajecten te indiceren.

Aanmelden

De HCDO hoopt dat er veel belangstelling voor het traineeship is, want er zijn echt goede triagisten nodig. Het is een belangrijke functie in de acute zorg en de HCDO doet dan ook een dringende oproep aan iedereen die hier enthousiast van wordt om zich aan te melden voor het traineeship. Dat kan tot 21 juli via de website van de HCDO Spoedpost op de vacaturepagina https://www.hcdo.nl/vacature/trainee-triagist-spoedpost-huisartsenzorg-deventer/

Vorig artikelEen thuis voor alle jongeren in Deventer
Volgend artikelInline-skaters gehuldigd