DEVENTER – Uit het onderzoek naar de risico’s van de locatie Burgerhaven voor mogelijke huisvesting van Burgerweeshuis, blijkt dat de investeringskosten met 2 miljoen euro zijn gestegen. Daarnaast blijkt aanpassing van het plan noodzakelijk. Dit komt onder meer omdat de dakconstructie in slechte staat is.

Het plan is een Programma van Eisen (PvE). Daarin staan de wensen en eisen van de nieuwe gebruiker van het pand ingetekend. De gemeenteraad heeft op 22 februari 2023 het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de risico’s van het pand. Ook moesten de (financiële) gevolgen in beeld worden gebracht.

Slechte dakconstructie

De kwaliteit van de dakconstructie is zeer matig tot slecht. Voor de veiligheid is het nodig een nieuwe dragende staalconstructie met dwarsliggers te bouwen, inclusief fundering. Daarnaast heeft de Plan Advies Raad (PAR) geadviseerd om het plan aan te passen en meer rekening te houden met de cultuurhistorische kwaliteit van de lichtstraten. Door het onderzoek kan de risicoreserve omlaag van 2 naar 1 miljoen euro.

Geen evenementen

De uitkomsten van het onderzoek leiden er ook toe dat per direct geen evenementen meer plaats mogen vinden in het voormalig STIHO-pand. Het college heeft daartoe moeten besluiten om veiligheidsredenen. Voor de activiteiten die in het kader van het What the Hanze-festival op 11 tot en met 14 juli in dat pand worden gehouden, heeft de organisatie een andere plek moeten zoeken. Met medewerking van bedrijven in de buurt is dat gelukt. “Geweldig om te zien hoe de organisatie direct aan de slag is gegaan om een andere plek te vinden. Zij verdient een grote pluim net als de omliggende bedrijven die hun hulp hebben aangeboden.” aldus Ilse Duursma, wethouder Cultuur.

Vorig artikelLars Wijnhoud voorgedragen als kandidaat wethouder
Volgend artikelDak of gevel isoleren? Doe het natuurvriendelijk