DEVENTER – Je hoort hem niet aankomen: de elektrische inzamelwagen van Circulus die in Deventer in gebruik is genomen. Dat is fijn; zowel voor de chauffeur als voor de bewoners, maar nog veel belangrijker is dat de grote inzamelwagen geen schadelijke stoffen uitstoot en zo een belangrijke bijdrage levert aan een schoner milieu.

Circulus switcht de komende jaren naar zero-emissie afvalinzameling, een inzameling zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Dat past bij de duurzaamheidsambities van het bedrijf en van de negen aangesloten gemeenten, waaronder Deventer. Zo gaan diverse steden over enkele jaren vervuilende voertuigen weren. Deventer stelt in 2025 emissievrije zones in de binnenstad in.

Omdat een inzamelwagen zeker 8 tot 12 jaar meegaat, is het volgens Circulus zaak om op die ontwikkeling tijdig in te spelen. In 2025 zal 60% van de ’vloot’ elektrisch aangedreven zijn, en in 2030 zelfs meer dan 80%.

Laadpalen

Het laden van een elektrische vrachtwagen vraagt om een speciale laadinfrastructuur. Niet alleen moeten er speciale laadpalen zijn met bijvoorbeeld extra dikke en lange kabels. Ook voldoende ruimte is nodig om veilig te kunnen laden.

Die laadinfrastructuur is inmiddels bij Circulus in Deventer aangelegd en dus rijden sinds deze zomer de eerste twee elektrische inzamelwagens in Deventer. De komende jaren wordt dat aantal uitgebreid.

Fluisterstil en comfortabel

Remco Nieuwenhuis is één van de chauffeurs op de zijlader. ‘Het rijdt prima’, lacht hij. ‘Het is heel comfortabel, dat je zo weinig lawaai in de auto hebt.’

Wethouder Thomas Walder, die onder andere Energie, Duurzaamheid en Milieu in zijn portefeuille heeft, reed op een mooie zomerdag een rondje mee. ‘Het is heel bijzonder’, zegt hij. ‘Je ziet mensen kijken, zo’n grote wagen en je hoort niks; hij is echt fluisterstil.’ Belangrijker is natuurlijk de bijdrage aan het milieu. Walder: ‘Traditionele vuilniswagens gebruiken veel brandstof, stoten veel uit. Dat doet deze wagen niet, daarmee levert Circulus een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming en een schone omgeving.’

Tip

De overgang brengt veranderingen met zich mee voor de medewerkers van Circulus, bijvoorbeeld in oplaadvoorzieningen, inzet op routes, manier van rijden en wagenparkbeheer. Voor bewoners verandert er in de inzameling niets, maar let op: wachten met de bak buiten zetten tot je de inzamelwagen hoort, is voortaan af te raden!

Vorig artikelVeel belangstelling voor bodem-workshop in het Duurzaamheidscentrum
Volgend artikelLosse kaartverkoop eerste drie thuisduels van start