DEVENTER – De bewoners van de Deventer wijk De Hoven willen actief aan de slag met duurzame warmte. De gemeente Deventer gaat woningeigenaren helpen met warmtepompen, individueel of per woningblok, en met isolatie. Voor deze wijk zijn dat de beste maatregelen voor verduurzaming, blijkt uit onderzoek.

Samenwerking

Voor de uitvoering van deze maatregelen start de gemeente een wijkuitvoeringsplan. Zij doet dit samen met de bewoners die vertegenwoordigd zijn in de Werkgroep De Worp Duurzaam Doen. Ook met de gemeente Voorst wordt samengewerkt, zodat Steenenkamer ook mee kan doen.

Zelf in actie

“De kracht van deze aanpak is dat bewoners zelf in actie zijn gekomen om te verduurzamen en daar willen wij ze graag bij helpen,” aldus wethouder Thomas Walder (duurzaamheid). De bewoners van De Hoven (in de volksmond De Worp) willen hier graag mee aan de slag en de werkgroep De Worp Duurzaam Doen helpt ze daarmee.

Beste oplossing

Nu steeds meer bewoners laten weten snel aan de slag te willen om hun eigen huis duurzamer te maken, springt de gemeente bij. Bewoners willen graag weten welk alternatief voor aardgas geschikt is voor hun persoonlijke situatie. Warmtepompen, individueel of per woningblok, blijkt financieel de meest haalbare oplossing.

Aanpak

Samen met bewoners en partijen in de wijk wordt een aanpak opgesteld om de woningen waar nodig te isoleren en de warmtepompen uiteindelijk te plaatsen. Ook woningcorporatie Rentree wordt betrokken en met Enexis wordt contact gelegd over de mogelijke gevolgen voor het elektriciteitsnet.