DEVENTER – Mantelzorg doen we samen! Begin oktober hebben we als mantelzorgconsulenten (Carinova) de eerste mantelzorg toolbox uitgereikt aan wethouder Rob de Geest.

Ondersteuning essentieel

Achter elke hulpvrager staat een sterke mantelzorger. Meer dan 35% van de Nederlanders zorgt voor iemand en ruim 16% verleent intensieve mantelzorg (bron: Movisie). Dit betekent dat veel (zorg)organisaties dus niet alleen met zorgvragers te maken hebben, maar ook met hun mantelzorgers. Denk hierbij aan instellingen zoals het RIBW, Solis, Carinova, Deventer Ziekenhuis of InteraktContour.

Deze organisaties zien dat het ondersteunen van mantelzorgers essentieel is om de best mogelijke zorg te leveren aan zorgvragers, maar blijven nog vaak met de vraag zitten: hoe doen we dat dan? De mantelzorg toolbox helpt hierbij.

Omgaan met mantelzorgers

De box bevat hulpmiddelen die visualiseren waar een mantelzorger ondersteuning bij nodig heeft. Een van die hulpmiddelen is de mantelzorgwaaier. Deze helpt zorgprofessionals te herkennen wanneer een mantelzorger overbelast is en geeft aanwijzingen om de mantelzorger hiermee te helpen.

Toolbox en presentatie
Om de toolbox onder de aandacht te brengen zal Carinova mantelzorgondersteuning de box, samen met een uitgebreide presentatie aanbieden geïnteresseerde organisatie. Er staan inmiddels ruim 15 organisaties en zorgteams in de regio Deventer op de agenda voor een bezoek.

In de toekomst hopen wij ook een toolbox voor werkgevers te realiseren, om ook hier mantelzorg en werk op de agenda te zetten. Mantelzorgondersteuning is een aanvulling op bestaande diensten rondom goed werkgeverschap.

Vorig artikelInformatieavond over de bovenbouw van havo en vwo donderdag 2 november
Volgend artikelEvert Linthorst tekent contract tot medio 2025