DEVENTER – Eind vorig jaar werd duidelijk dat de Buurtfabriek in Voorstad Oost moest verhuizen: maar waarheen? Aanvankelijk bood de Deventer Hengelsport Vereniging onderdak, maar vlak voor de zomervakantie kwam de gemeente met het schoolpand in de Bierstraat. Inmiddels is de Buurtfabriek weer vol op stoom op de nieuwe stek.

Waar vind je een pand voor de Buurtfabriek?

Na de zomer is de Buurtfabriek verhuisd. Het pand op de hoek van de Brinkgreverweg en de Bleekstraat was begin dit jaar verkocht, waardoor de Buurtfabriek op zoek moest naar een nieuw onderkomen. Dat was een hele opgave, want zo veel geschikte ruimtes stonden er in Voorstad Oost niet te huur. De Deventer Hengelsport Vereniging (DHV) bood aan te helpen. Zij zochten een huurder voor een gedeelte van hun pand in de Van Haexbergenstraat. De verbouwing bij DHV was al gepland, toen de gemeente met het aanbod kwam om ruimtes te huren in het schoolpand aan de Bierstraat. Dat pand was te klein geworden voor de school van het Voortgezet Speciaal Onderwijs, dat van de zomer naar het voormalige pand van Thomassen & Drijver aan de Zutphenseweg is verhuisd. Hals over kop werden vlak voor de zomer alle plannen omgegooid.

Naar het schoolgebouw in de Bierstraat

Eerst werd de keuken verhuisd. Die is belangrijk, want de Buurtfabriek verzorgt 2 á 3 keer in de week maaltijden: het zogenoemde ‘kookpotje’. Nóg mooier was dat de school 4 kooktafels, die zij niet mee verhuisden, aan de Buurtfabriek doneerde. Op woensdag 30 september verhuisden de vrijwilligers van de Buurtfabriek alle spullen naar hun nieuwe onderkomen. Vervolgens konden de keuken en de woonkamer van de Buurtfabriek worden ingericht.

Activiteiten in de Buurtfabriek weer op stoom

Inmiddels is de Buurtfabriek weer aardig op stoom: het kookpotje verkoopt elke woensdag en vrijdag smakelijke maaltijden voor € 4,25. De ukelele-lessen zijn op maandag weer van start gegaan. In oktober zijn de maandelijkse klaverjasavond weer van start gaan. ’s Maandags en dinsdags staat de deur van de huiskamer ’s middags open en is iedereen welkom. Koffie, thee en een praatje: het kan allemaal.

Vorig artikelJonge artiesten vervangen straatnaamborden van oude Hollandse meesters
Volgend artikelWin één van de drie nieuwe Sinterklaas (voorlees)boeken