DEVENTER – Sinterklaas blijft een geweldig feest. Dat vinden ook schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus), atlete Dafne Schippers en zanger en acteur Bas Ragas. Het drietal klom in de pen. Het resultaat zijn drie nieuwe Sinterklaasboeken.

Voor Özcan Akyol is schrijven natuurlijk dagelijks werk. Toch schreef hij nog nooit een boek voor kinderen. ‘Het smaakt naar meer’, zegt hij. ‘Ik vond vooral de wisselwerking met illustratrice Natasha Sena erg leuk. Als ik zelf een boek of een column schrijf, dan is dat solistisch werk. Dus dit was wel anders.’ Het boek van Eus heet ‘Een feest voor iedereen’ en dat is ook precies waar Sinterklaas volgens de schrijver voor staat. Zelf werd er bij hem thuis geen Sinterklaas gevierd. ‘Omdat mijn ouders deze traditie niet kenden. En toen ze het wel wisten vierden we het door geldgebrek niet’, zegt hij. ‘Maar Sinterklaas gaat over saamhorigheid. Met mijn boek wil ik meegeven dat of het nu om een laag budget gaat of mensen met een andere achtergrond, Sinterklaas er voor iedereen is.”

Het tweede sinterklaasboek in de reeks is door atlete Dafne Schippers geschreven. Een boek dat, hoe kan het ook anders, over een race gaat. ‘Atletiek is natuurlijk een individuele sport, maar in mijn boek laat ik de kinderen zien dat je door samen te werken en je krachten te bundelen je samen een goed team kan vormen en toch kan slagen’, vertelt ze. In ‘Milo & Mino en de Pietenrace’ wordt tijdens de jaarlijkse selectiedag bepaald wie er mee mogen naar Nederland. Maar Milo en Mino brengen het daar niet zo goed vanaf; dus moeten zij het over een andere boeg gooien. Dafne: ‘Ik wilde een verhaal schrijven dat de fantasie prikkelt én aanzet tot bewegen.’ Want dat laatste is volgens Dafne erg belangrijk voor de kinderen. ‘Kinderen zitten veel achter schermpjes. Bij mij was dat vroeger anders. Ik was alleen maar buiten aan het spelen. Ik hoop stiekem dat mijn verhaal kinderen aanzet om meer te bewegen, want dat is zo ontzettend fijn’.

Voorlezen is ook bij Bas Ragas belangrijk. Voor zijn boek ‘Hoofdpiet vertelt’ gaat Bas Ragas terug naar zijn eigen jeugd in Haarlem. Daar speelt het verhaal zich af als een weesjongetje vals wordt beschuldigd en mee moet naar Spanje in de zak van Sinterklaas. ‘Het is een romantisch verhaal uit eind 19e eeuw, compleet met koetsen, schoorstenen en dat tegen de achtergrond van het historische Haarlem. Illustratrice Esther Leeuwrik heeft dat goed in beeld gebracht, vindt hij. ‘In het boek lees je meer over de Hoofdpiet, maar ook over de achtergrond van Sinterklaas die ook wees was en daardoor een connectie heeft met de hoofdpersoon’, vertelt Bas. ‘Ik wilde een verhaal neerzetten dat de fantasie prikkelt en de kinderen meeneemt in een andere wereld.’

Het is voor het twintigste jaar dat Blue in Green Promotion sinterklaasboeken laat schrijven door Bekende Nederlanders. Voor deze jubileumeditie is een samenwerking aangegaan met FrieslandCampina. De sinterklaasboeken van Eus, Dafne Schippers en Bas Ragas zijn gedurende drie weken van 13 november tot en met 3 december verkrijgbaar in de supermarkten van Dekamarkt, Hoogvliet, Poiesz, Vomar, MCD en Boon’s markt.

Winactie

Wil jij 1 van deze boeken winnen? Schrijf dan een Sinterklaasgedichtje van 6 tot 8 regels met deze 3 woorden er sowieso in verwerkt “Koekstad”, “Kowet” en Hoofdpiet”. Mail je gedichtje voor zaterdag 18 november naar redactie@hetdeventernieuws.nl. Winnaars worden via de mail op de hoogte gebracht. Succes!

Vorig artikelDe Buurtfabriek Voorstad Oost is weer op stoom op een nieuwe stek
Volgend artikelPremie Salland Zorgverzekeringen 2024 valt lager uit dan verwacht