DEVENTER – Poppodium Burgerweeshuis zet een belangrijke stap in de richting van haar toekomstige locatie Burgerhaven op Haveneiland. Na maanden van hard werken, in samenwerking met externe adviseurs en met de ondersteuning van de gemeente Deventer, is het uitgewerkte huisvestingsplan afgerond en wordt aan de gemeenteraad aangeboden.

Dit project kreeg, in februari van dit jaar, groen licht van de gemeenteraad wat resulteerde in de start van deze verkenningsfase. Er ligt nu een aangepast ontwerp dat rekening houdt met de uitkomsten van het vastgoedrisico-onderzoek eerder dit jaar en dat in lijn is met de richtlijnen van de Plan Advies Raad. En het goede nieuws is dat de kosten van de uitgewerkte plannen binnen de eerder begrote bedragen blijven van afgelopen voorjaar.
Poppodium Burgerweeshuis staat volledig achter de ontwikkelde variant voor locatie Burgerhaven in samenwerking met de gemeente. Dit plan sluit naadloos aan bij de ambities van de stad en de visie van Burgerweeshuis als een eigenzinnige pionier en thuisbasis voor muziekliefhebbers die op zoek zijn naar vernieuwing, authenticiteit en inspiratie binnen een spannende en prikkelende omgeving.

Het ontwerp
Het schetsontwerp biedt een prachtige herbestemming voor het industriële erfgoed, met bijzondere lichtstraten die zorgen voor een maximale beleving voor het publiek. Het gebouw is functioneel met alle publieksfuncties op de begane grond. Het belooft een spannend, duurzaam en toegankelijk gebouw te worden met een open karakter en een mooie verbinding naar het water van de tweede havenarm.

Het havengebied, en de beoogde locatie voor het Burgerweeshuis, is perfect als basis voor creatieve broedplaatsen. Het verbouwde pand wordt een plek waar creëren, maken, produceren en presenteren op één locatie samenkomen. Poppodium en Nachtclub Burgerweeshuis, Productiehuis BRUT en de muzikale community Stroom vormen samen een sterke keten en zorgen voor betekenisvolle en professionele pop- en nachtcultuur in een spannende stedelijke omgeving waar heel veel verschillende doelgroepen zich thuis zullen voelen.

De businesscase en de meerjaren-exploitatie van het Burgerweeshuis, zoals in het najaar 2022 aangeboden aan de gemeente, past naadloos in deze variant, omdat we hiermee onze zelfstandigheid, identiteit en vrijheid behouden, wat essentieel is voor een gezonde en toekomstbestendige popcultuur.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een eigen plek op Haveneiland volgens het Burgerweeshuis de beste keuze is om de bewoner van Deventer en omstreken een optimale beleving van pop- en nachtcultuur te bieden. Burgerhaven voorziet in moderne, innovatieve en duurzame faciliteiten die het voor zowel publiek als voor (grotere) artiesten aantrekkelijk maken om op te treden of het Burgerweeshuis te bezoeken. Bovendien past dit plan volledig binnen de ambities en doelen van de gemeente in de komende jaren op het gebied van wonen, leven, werken en leren voor de (jonge) creatieve stedeling.

Enkele feiten op een rij van het afgelopen jaar:
• Een petitie voor een eigen plek voor het Burgerweeshuis is door 7565 mensen ondertekend en in januari 2023 aangeboden aan de wethouder.
• Meer dan 100 ondernemers steunen de plannen voor het Burgerweeshuis op Haveneiland.
• De haalbaarheidsstudie voor het Burgerweeshuis op Haveneiland is onafhankelijk gecontroleerd en positief beoordeeld door Adviesbureau Berenschot.
• Burgerweeshuis is niet alleen een professioneel podium voor publiek, maar ook een gemeenschap van gelijkgestemden, een productiehuis voor eigen en externe concepten, een springplank voor muzikaal talent en een tweede huiskamer voor ruim 120 vrijwilligers.
• Burgerweeshuis is begin 2023 uitgeroepen tot het Beste Podium van Nederland.

Vorig artikelAlex Schokker benoemd tot Kanjer in de Odde van de Zulveren Goldvis
Volgend artikel800 Deventer jongeren mogen voor het eerst stemmen