DEVENTER – Go Ahead Eagles, de Bibliotheek Deventer en BIJ de bieb zetten samen hun kracht in. Het leesproject Scoor een Boek! bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om basisschoolleerlingen en leerlingen van het praktijkonderwijs uit het werkgebied van beide bibliotheken, te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen.

Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. “Met Scoor een Boek! willen we dat bereiken. Liefst 32 groepen van 28 scholen in de gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen gaan zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door voetbalspelers Bas Kuipers, Evert Linthorst en Dean James. Ook spelen de leesconsulenten Charise, Mandy, Hanny, Esther, Chantal, Dorine en Karien van BIJ de bieb en de leerkrachten van de scholen hierin een belangrijke rol.”

“Zoals ook bij een voetbalwedstrijd, beginnen we met een aftrap. Dat is het startsein voor het project Scoor een Boek! Leerlingen kunnen met het lezen van boeken stickers verdienen of voetbalshirtjes op een poster inkleuren. BIJ de bieb hoopt op veel gevulde posters. Daarnaast gaan leerlingen ook thuis aan de slag om allerlei opdrachten te voltooien rondom lezen, waarbij ook het thuisfront wordt gestimuleerd mee te lezen!”

Tussendoor worden de leerlingen gestimuleerd om te lezen door filmpjes van de voetballers van Go Ahead Eagles. Na ruim tien weken lezen, sluiten de leerlingen het project af met een Meet & Greet in de bieb en sommigen zelfs ook nog sportief op het voetbalveld. Een mooi voorbeeld dat lezen en actief zijn prima samen gaan.

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Go Ahead Eagles en BIJ de bieb maken zich hier samen sterk voor.

Vorig artikelSuper-opruiming winterkleding LEPRAWINKEL van 9 tot 12 uur
Volgend artikelMeer zelfstandig wonen, minder gebruik van opvang en beschermd wonen