DEVENTER – De opvanglocatie van Tactus Verslavingszorg en Iriszorg aan de Polstraat 8-10 in Deventer is na een grondige en noodzakelijke verbouwing weer helemaal up-to-date. Veilig, modern, sfeervol en duurzaam.

Opening 

In de panden zit de opvang van Iriszorg voor mensen die dakloos zijn en de inloop en medische zorg van Tactus voor mensen met een verslaving. Op donderdag 29 februari verrichtten Ilse Duursma, wethouder gemeente Deventer, Gerdy van Bellen, bestuurder Tactus en Gio de Greef, bestuurder IrisZorg samen de openingshandeling in aanwezigheid van cliënten, medewerkers, omwonenden en andere genodigden.

Verbouwing

Sinds de start van de verbouwing in de 2e helft van 2022, moest er veel gebeuren: de fundering herstellen, asbest verwijderen, brandveiligheid aanpakken en de panden verduurzamen. Er zijn éénpersoonskamers gekomen in plaats van de slaapzalen voor mensen die dakloos zijn. De éénpersoonskamers moeten zorgen voor meer rust, ruimte en gelegenheid om een volgende stap vooruit te maken in het herstel van cliënten. Met de vernieuwde panden krijgen kwetsbare mensen die op straat leven een veilige plek waar ze de zorg en begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Door de verbouwing is er nu ook een eigen ingang voor mensen die komen voor de inloop en medische zorg.

Springplank naar beter leven

Wethouder Duursma: “Zolang er mensen zijn die dakloos zijn en/of een verslaving hebben, is het goed dat er voorzieningen zijn, zoals deze in de Polstraat 8-10. We gaan met deze vernieuwde 24-uursopvang definitief naar een werkwijze waar cliënten in de opvang actief worden begeleid bij het vinden van werk, scholing en/of een andere zinvolle dagbesteding. Want het is belangrijk, dat mensen iets te doen hebben, dat ze zich weer nuttig voelen en weer mee kunnen doen aan onze maatschappij. Dit alles vanuit de visie waarbij de maatschappelijke opvang een vangnet én een springplank naar een beter leven is.”

Trots op nieuwe locatie

Zowel Gerdy van Bellen, bestuurder van Tactus als Gio de Greef bestuurder van IrisZorg benadrukten dat ze trots zijn op deze vernieuwde locatie en spraken een woord van dank uit aan de omwonenden waarmee ze in de periode van verbouw een goed contact hadden via het bewonersconvenant.

Rick Kamphuis, ervaringsdeskundige bij Tactus, die zelf ooit als cliënt gebruik maakte van dergelijke voorzieningen, verzorgde met zijn foodtruck heerlijke hapjes. Hij is een mooi voorbeeld nu hij bijna 14 jaar clean is en succesvol aan de slag is als ervaringsdeskundige én kok, dat herstel heel goed mogelijk is!

Vorig artikel‘Met leuke spotjes onze naam kenbaar maken op Koekstad Radio’
Volgend artikelEen avond met Frank Nellen op 21 maart bij Boekhandel Broekhuis