DEVENTER – Het was oktober 2021. We zaten middenin de coronacrisis. Oud-medewerker Rick Malipaard en ik zaten op een woensdagmiddag te sparren over een internet radiostation. Hoe zou het zijn om een internet radiostation te beginnen en zou het wat kunnen worden? De bedoeling was eerst om een kerst internet radiostation te beginnen. Wat Sky Radio tijdens kerst kan, moeten wij ook kunnen. Mensen thuis en op het werk laten genieten van een Deventer kerst radiostation. Binnen 3 uren waren we met ons radiostation online. De naam Koekstad zat al een aantal maanden in mijn hoofd. Zo moest het gaan heten. Koekstad (kerst)radio. Jingles werden ingesproken en een muziek database werd aangelegd, alleen het was pas oktober. We besloten om eerst alledaagse muziek uit te zenden zonder de kerstmuziek.

Al gauw bleek, na wat promotie in het Deventer Nieuws, de huis-aan-huiskrant voor Deventer, dat we redelijk wat luisteraars hadden. In november vroegen we meteen een commerciële radiolicentie aan bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). Deze kregen we vrij snel. Hiermee mochten we eindelijk met licentie radio gaan maken. In november 2021 werd tevens aangekondigd dat er een FM veiling zou plaatsvinden in juni 2022 en er ook een FM frequentie voor Deventer geveild zou worden, 94.4 FM. Dit was de kans om mijn jongensdroom werkelijkheid te laten worden. Wat zou het gaaf zijn om Deventer weer een echt radiostation te kunnen bieden in de ether! In allerijl werden alle formulieren ingevuld om aan deze veiling mee kunnen te doen.

In maart 2022 konden we ook een plek bemachtigen op de DAB+, kanaal 6D, voor de regio Stedendriehoek. Wat was het gaaf om Koekstad Radio in veel auto’s aan te zien staan. Veel DJ’s van het vroegere lokale radiostation Deventer FM appten of belden met de vraag of we ook gepresenteerde programma’s gingen uitzenden, omdat ze geloof hadden in Koekstad Radio. Het antwoord was naar iedereen volmondig JA. Velen hebben nu een eigen programma op Koekstad Radio. In juni 2022 volgde de FM veiling waarbij we na ruim 6 uur bieden de FM frequentie 94.4 FM binnenhaalden. Het filmpje wat Rick en ik appten naar alle DJ’s heb ik nog en iedere keer als ik het bekijk krijg ik nog steeds kippenvel.

14 juli 2022 werd de zender aangezet en Koekstad 94.4 FM was on air. Iedereen met een autoradio, wekkerradio of transistorradio kon ons beluisteren. Ik weet nog goed dat ik de hele middag en avond in de auto heb rondgereden in Deventer. Wat ik heb vernomen van veel radiostation eigenaren in Nederland is dat het nog nooit is voorgekomen dat een radiostation zo snel op de FM en DAB+ is gekomen. Nu 1,5 jaar later is Koekstad 94.4 FM hét radiostation voor Deventer.

In deze 1,5 jaar Koekstad Radio hebben we al veel speciale uitzendingen gemaakt, van bijvoorbeeld de inzamelingsactie voor de Voedsel-, Kleding- en Speelgoedbank tot de Deventer Top 500 allertijden die werd geopend door niemand minder dan Jeroen van Inkel.

Om iedereen kennis te laten maken met dit mooie radiostation, wilden wij alle Deventenaren in deze éénmalige uitgave van de Koekstad Radio krant alle DJ’s, maar ook burgemeester Ron König, Jan Willem van Dop (algemeen directeur Go Ahead Eagles), Peter Brouwer (binnenstadmanager) en Dave Bultman (adverteerder van het eerste uur) laten vertellen over hun ervaringen met het medium radio en natuurlijk over Koekstad Radio zelf. Veel leesplezier en stem na het lezen van deze krant af op 94.4 FM. Veel luisterplezier!

Jeroen Schoppema
Oprichter en eigenaar Koekstad Radio 94.4 FM

Vorig artikelEen avond met Frank Nellen op 21 maart bij Boekhandel Broekhuis
Volgend artikelPaintball 2.0 en de Veluwe Tour nieuw op Bussloo