DEVENTER – Basisschool Terrawijs in Deventer mag van start in augustus 2025. Dat is zeker, nadat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) afgelopen week de officiële goedkeuring gaf voor de nieuwe school. 

Hester van der Schee en Tessa Hoogeland, de oprichters van basisschool Terrawijs, zijn hartstikke blij. Ruim een maand eerder dan verwacht, lag afgelopen donderdag de doorslaggevende brief op de mat. Op basis van het positieve advies van de Inspectie van het Onderwijs heeft het ministerie besloten dat Terrawijs officieel erkend wordt als nieuwe basisschool. Dat betekent dat Hester en Tessa de school kunnen openen vanaf augustus 2025 en de school vanaf dat moment dan ook bekostiging zal ontvangen. 

“Fantastisch nieuws na al dat harde werk. We hebben nu nog ruim een jaar de tijd om ons voor te bereiden op de opening van Terrawijs. We kijken er enorm naar uit!”, zegt Hester. 

Vorig jaar maart richtten de twee een nieuwe stichting op: Terra Schools. Deze bestuurlijke vrijheid en autonomie is volgens de initiatiefnemers nodig om onderwijs te kunnen realiseren met duurzaamheid en collectief welzijn als uitgangspunt. Vanuit deze stichting meldden Hester en Tessa in juni 2023 hun initiatief voor Terrawijs aan via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Ze bouwden een website, voerden campagne en haalden de benodigde 93 ouderverklaringen binnen. Na de zomer beschreven ze in 29 documenten hoe Terrawijs invulling zal geven aan de 15 deugdelijkheids- en kwaliteitseisen van de inspectie. Eind oktober dienden zij deze documenten als aanvraag voor Terrawijs officieel in, om vervolgens in februari het beoordelingsgesprek met de Inspectie te voeren.

“Op dit moment zijn we samen met de gemeente Deventer hard op zoek naar een mooie locatie en hopen hierover zo snel mogelijk meer duidelijkheid te kunnen geven. Mensen die als eerste op de hoogte willen zijn van de locatie, kunnen zich inschrijven voor onze nieuwsbrief via de website”, aldus Hester. 

“Verder zijn we bezig met het opzetten van een crowdfundactie. De bekostiging start als we openen. Om het komende jaar alles gereed te maken voor de opening is financiële steun en hulp hard nodig. Onder andere voor het gereedmaken van de locatie, het verzamelen van aanmeldingen, het formeren van een team en het regelen van allerlei formele zaken die daarbij komen kijken”, zegt Tessa.  Meer informatie over basisschool Terrawijs is te vinden op www.terrawijs.nl

Vorig artikelSterven doen we allemaal, maar je hoeft het niet alleen te doen
Volgend artikelUlebelt helpt: voorbeeldtuin is klimaatbestendig gemaakt