DEVENTER – In de Zandweerd heeft de Ulebelt samen met de klussendienst Zandweerd afgelopen week twee bewoners geholpen om hun tuin klimaatbestendig te maken. Samen met de bewoners zelf zijn twee regenpijpen doorgezaagd, is er een wadi, een verlaagde plek in de tuin uitgegraven en is er een buis met gaatjes ingegraven, waardoor het water van het dak door de hele tuin naar de wadi kan lopen. Alle planten in de tuin krijgen zo meer water. Ook is er als buffer een regenton op de regenpijp aangesloten.

De actie was ook ingezet om de vrijwilligers van de klussendienst mee te nemen in het hoe en waarom van afkoppelen, zodat zij andere bewoners hier ook mee kan helpen.

Deze tuin ligt aan de straat, en de ingrepen gaan ook dienen als voorbeeld voor andere bewoners. Iedereen kan afkoppelen, en het is ook hard nodig. En je kunt subsidie aanvragen bij de gemeente.

Waarom afkoppelen?

Door het veranderende klimaat hebben we vaker hoosbuien, maar ook langere perioden van droogte. Het huidige klimaat vraagt van ons om op een andere manier met ons water om te gaan. 

Het heeft veel voordelen om de regenpijpen af te koppelen en het regenwater op te vangen. Regenwater is beter dan leidingwater voor je tuin en planten. Bovendien is het zachter en kun je het goed gebruiken voor het wassen van je ramen, de auto en − met een filter − ook de kleding in de wasmachine. Daarnaast spoelt anders relatief schoon regenwater weg via het riool en vermengt het zich met verontreinigd water uit gootstenen en toiletten. Het transporteren en zuiveren van dit water komt voor rekening van de gemeente en het waterschap en daar betalen we allemaal aan mee. Ook raakt bij extreme hoosbuien het rioolstelsel overbelast en lopen straten en kelders onder water. Alle reden om af te koppelen dus!

Advies en hulp

In opdracht van de gemeente Deventer helpt de Ulebelt bewoners om het regenwater van hun dak af te koppelen van het riool, en in de bodem van hun tuin te brengen, op de plek waar het goed de grond in kan. Dat doet zij met adviezen en informatiebijeenkomsten voor buurtbewoners. Ook individuele bewoners kunnen de hulp inroepen van de Ulebelt, met een adviesbezoek aan huis van een regenwaterambassadeur.

Wilt u met meerdere mensen uit de buurt samen afkoppelen? Dan biedt de Ulebelt voor uw buurt een informatiebijeenkomst met een praktische workshop aan.

Doe mee

Ga naar: www.ulebelt.nl/afkoppelen of www.deventerstroomt.nl voor een afspraak met een regenwaterambassadeur of om een informatiebijeenkomst of workshop aan te vragen.

Vorig artikelBasisschool Terrawijs goedgekeurd door ministerie OCW
Volgend artikelShared Dining DO 25 & VR 26 april in Deventer