DEVENTER – Een bijzondere schrijn met een reliek (een stuk van het gebeente) van de heilige Bernadette Soubirous is begin april vanuit Lourdes naar Nederland gebracht en maakt momenteel een rondgang door het land. In 1858 verscheen Maria 18 maal aan de jonge Bernadette. Sindsdien gaan miljoenen pelgrims jaarlijks naar Lourdes om er kracht op te doen.

In het kader van het proces tot zalig- en heiligverklaring van Bernadette zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw enkele stukjes bot bij haar weggenomen. Deze relieken worden in een aparte schrijn in Lourdes bewaard. Bij bijzondere gelegenheden wordt de schrijn in processies meegedragen. Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes een van de relieken voor kortere tijd uit aan bisdommen over de hele wereld.

Op woensdag 17 april en donderdag 18 april zal de Reliekschrijn van Bernadette, een stuk rots uit de Grot, Lourdeswater en een groot Mariabeeld van Lourdes aanwezig zijn in de Broederenkerk te Deventer.

Woensdag 17 april: 8.00 uur Morgengebed. 9.30 uur Rozenkransgebed. 10.00 uur Eucharistieviering met handoplegging met vicaris H. Pauw en pastores uit de regio m.m.v. het Gregoriuskoor uit Almelo. 14.00 uur / 15.00 uur / 16.00 uur Weg van het Licht en een speciaal kinderprogramma met het verhaal van Bernadette (vrije inloop). 19.00 uur Taizéviering en 20.00 uur Film over het leven van Bernadette.

Donderdag 18 april 8.00 uur Morgengebed. 9.30 uur Rozenkransgebed. 10.30 uur Film over het leven van Bernadette. 14.00 uur Eucharistieviering met vicaris R. Cornelissen en pastores uit de regio m.m.v. een groot koor uit Ommen, Slagharen, Hellendoorn, Nieuw Heeten o.l.v. Herman Hagels. Aansluitend wordt de schrijn overgebracht naar de kathedraal in Utrecht.

De Broederenkerk is van 16 april 17.00 uur tot donderdag 18 april 16.00 uur doorlopend geopend – dinsdag en woensdag tot 22.00 uur. Iedereen is welkom om mee te vieren of in stilte te bidden rond de schrijn en een kaarsje op te steken.

Meer info: www.heiligelebuinus.nl.

Vorig artikelLandelijke erkenning voor Museum EICAS
Volgend artikel4 mei herdenking in Diepenveen