DEVENTER – Maar liefst 150 Nederlandse landschappen zijn de komende drie maanden te bewonderen in de Bergkerk in Deventer. Voor het eerst in jaren is er een museumwaardige tentoonstelling in de kerk te zien. Andries Heidema, Commissaris van de Koning, luidde afgelopen zondag de start van de tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ feestelijk in.

Het doek is gevallen. Op een symbolische manier. Ruim 180 genodigden waren getuige van het officiële startsein door de Commissaris van de Koning in Overijssel. De tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ biedt drie maanden lang, tot en met 8 september 2024, een overzicht van honderdvijftig kunstwerken over het landschap op basis van de collectie Knecht-Drenth. In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

Tentoonstelling geopend
Na het welkomstwoord door Deventer Verhaal-directeur Ewout van der Horst, werden aanwezigen meegenomen in een introductie op het landschap door prof.dr.ir. Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gastcurator Rob Smolders gaf een toelichting op de totstandkoming van de tentoonstelling. Muzikale intermezzo’s werden verzorgd door accordeonist Dirk Overbeek en violist Jurgen Houwers.

Op reis door eigen land
Sinds anderhalve eeuw trekken kunstenaars naar buiten om in het landschap hun indrukken vast te leggen. Dankzij een schenking van het echtpaar Knecht-Drenth beschikt Deventer Verhaal over een unieke collectie tekeningen, prenten en schilderijen van het Nederlandse landschap van 1880 tot nu. Een selectie hiervan is in de tentoonstelling aangevuld met werk van hedendaagse kunstenaars. Hun kunstwerken nemen je mee op reis door eigen land en laten je met andere ogen naar het landschap kijken. Ter gelegenheid van de zomertentoonstelling is in samenwerking met landschapshoogleraar Theo Spek het rijk geïllustreerde boek ‘Oneindig Landschap’ verschenen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Heidema.

Tentoonstelling bezoeken
De tentoonstelling is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Bezoekers met een museumkaart kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. Naast het bezoeken van de tentoonstelling kunnen bezoekers ook een gratis fiets- en wandelroute door Deventer en het ommeland afleggen. Meer informatie over de tentoonstelling en de programmering is te vinden op deventerverhaal.nl.

Vorig artikelKomende zondag weer muziek in de Koepel
Volgend artikelGezellige wandelmiddag: Verbinding tussen jong en oud!