DEVENTER – Al twintig Deventenaren hebben zich, individueel of met hun gezin, na de eerste informatieavond over het project Match & Connect aangemeld als vrijwilliger.

Zij willen jonge vluchtelingen en vluchtelingengezinnen helpen om een leven op te bouwen in Deventer. Ook hebben veel jonge vluchtelingen en gezinnen met interesse in deelname aan het project zich gemeld. Toch zijn meer vrijwilligers – met name gezinnen – nog zeker welkom.

Achtergrond Match & Connect

Tientallen jonge vluchtelingen en vluchtelinggezinnen proberen in Deventer een nieuw leven op te bouwen. Met het project Match & Connect helpen Humanitas en Stichting Present deze jongeren en gezinnen hierbij. Humanitas en Stichting Present willen Deventenaren en deze jonge nieuwkomers aan elkaar voorstellen (‘Match’), in de hoop dat er een band ontstaat (‘Connect’).  Het gaat erom dat Deventenaren deze nieuwkomers wegwijs maken in de stad, hen helpen Nederlanders beter te leren kennen en meer te begrijpen van de Nederlandse taal en cultuur.

Meer vrijwilligers zijn welkom; vooral gezinnen

Op 22 november 2017 bezochten liefst 90 tot 100 mensen de eerste informatiebijeenkomst over Match & Connect. Dat waren zowel mogelijke vrijwilligers, vluchtelingen als geïnteresseerde organisaties die ook betrokken willen zijn. Dat er zoveel mensen op de informatiebijeenkomst waren en dat zich al twintig Deventenaren als vrijwilliger hebben aangemeld, is voor Stichting Present en Humanitas boven verwachting. Toch zijn meer vrijwilligers zeker nog welkom en dan met name Deventer gezinnen die een maatje willen zijn. Iedereen die hierin is geïnteresseerd, kan meer informatie lezen via www.presentdeventer.nl/matchconnect of door een mail te sturen naar k.sieben@humanitas.nl.

Training voor vrijwilligers, start project in februari

Er worden nu kennismakingsgesprekken gevoerd met de mensen en gezinnen die zich hebben aangemeld als maatje. Daarnaast bereiden Present en Humanitas de training voor de vrijwilligers verder voor en wordt er kennisgemaakt met de deelnemende vluchtelingen. De training voor de maatjes begint in januari en beslaat drie avonden. Nadat de vrijwilligers de training hebben afgerond – vermoedelijk begin februari – worden de eerste maatjes en vluchtelingen gekoppeld.

Burgemeester en oprichter KidsRight zijn ambassadeurs

Op de informatieavond vertelden twee jonge vluchtelingen uit Syrië en Eritrea, een Syrisch gezin en hun maatjes over het contact dat zij hebben opgebouwd. Er werd verder uitleg gegeven over het proces van maatje worden en zijn. Daarnaast kwamen Match & Connect-ambassadeurs Andries Heidema (burgemeester van Deventer) en Marc Dullaert (voormalig Kinderombudsman en oprichter en bestuursvoorzitter van KidsRight) aan het woord. Match & Connect wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Oranjefonds, het Noaberfonds en de gemeente Deventer.

Vorig artikelGo Ahead wil met investeringsfonds spelersbudget verhogen
Volgend artikelHerinrichting Muggeplein gereed