Meevallers
Niet dat wij hier over de IJssel een minderwaardigheidscomplex hebben. Maar toch is het wel eens fijn ergens de beste in te zijn. Van het hele land. Uit recente cijfers van de Gemeente Deventer blijkt dat het landskampioenschap afvallen ons dit jaar eigenlijk niet meer kan ontgaan. Nee, er is geen verontrustende toename van het aantal anorexiapatiënten in de stad. Het snackbeeld in Deventer blijft onverminderd zorgwekkend. Op markt- of andere gezellige dagen loopt de ene helft van het winkelend publiek te Happen en de andere helft te Appen. De jonge pro’s doen beide tegelijk. Wat wel een vrolijker beeld geeft, is het verminderen van ons afvalaanbod. ‘Afval bestaat niet’, zoals de sterke slogan van de afvalbranche luidt. Nu is het ook bij Deventernaren zo dat als je ze ‘t gemakkelijk maakt, ze tot veel in staat zijn. Dat gaat via belonen of straffen. In de Hollandse portemonnee natuurlijk. Toen er een paar jaar geleden betaald moest gaan worden voor plastic draagtasjes kelderde het gebruik van de ene op de andere dag dramatisch. Van ‘ja doe maar, wel handig’ ging het naar ‘ik ga toch niet betalen voor dat lullige tasje!’

Met het andere afval is het niet anders. Minder grijs is minder betalen. De rest, van glas tot gft, wordt voor de deur opgehaald. Met als ultiem positief afvoerputje de kringloopwinkel. En zo wordt het vanzelf een sport en scheiden we ons naar het landskampioenschap. Dat we in de natuur een enkele keer nog een achtergelaten matras of wat bouwpuin tegenkomen, moeten we maar even tot de kinderziektes rekenen. Verder niets dan schouderklopjes voor onszelf. Maar nu ook de dienstdoende wethouder zo positief en trots is, wil de burger toch eigenlijk wel een extra beloning zien. Dat hoeft natuurlijk niet direct in de vorm van een slagroomtaart op de kliko bij de volgende leging, maar toch. Wel iets voor de gemeente om over na te denken. Want een positieve impuls in de relatie tussen burger en politiek is in deze verkiezingstijd nooit weg. Zo maak je van al die potentiele afvallers in één klap allemaal meevallers.

Vorig artikelDie Kostall binnenmarkt in de Walstraat
Volgend artikelVVV Tip van de week: Lopen langs linies