vrijdag, 24 mei 2024

Stegeman nieuwe hoofdtrainer GA Eagles seizoen 2018/2019

DEVENTER – John Stegeman is met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer van Go Ahead Eagles. De 41-jarige Epenaar tekent een contract voor twee seizoenen in Deventer. Marco Heering (47), net als Stegeman oud-speler van de club, wordt vanaf komend seizoen een van de assistent-trainers bij Go Ahead Eagles. Ook hij tekent voor twee seizoenen.

John Stegeman was als speler actief voor onder meer Vitesse, Helmond Sport, Go Ahead Eagles (1997-2000) en Heracles Almelo. Bij laatstgenoemde club begon hij in 2008 zijn trainerscarrière. Eerst als assistent; sinds 31 augustus 2014 als hoofdcoach.

In zijn eerste seizoen behoedde hij de Heraclieden voor degradatie. Een jaargang later behaalde Stegeman met Heracles Almelo voor het eerst in de clubhistorie Europees voetbal. Vorig seizoen eindigde de club als tiende in de Eredivisie.

Waarom viel je keuze op Go Ahead Eagles?

“Onlangs heb ik samen met Edwin Lugt en Hans de Vroome een kop koffie gedronken. Puur om eens nader kennis te maken, aangezien ik Edwin al kende uit Epe, waar ik ook woon. Aan dat gesprek hield ik een zeer positief gevoel over. Onze voetbalvisies komen overeen, waarin het gaat om spelers ontwikkelen en beter maken, waardoor je als team ook beter wordt. Dat kwam ook naar voren tijdens de gesprekken die we daarna voerden, ook met Paul Bosvelt erbij.

Mensen die mij niet kennen vinden dit misschien een bijzondere move, van Heracles Almelo naar Go Ahead Eagles. Mensen die mij kennen weten dat deze keuze bij mij past. Ik ga op mijn gevoel af. Dat gevoel zegt: bij Go Ahead Eagles ligt een prachtige uitdaging waar ik met toegewijde mensen aan mag werken. Natuurlijk gaat het momenteel wat minder met de club, maar daar loop ik niet voor weg. Ik kies sowieso niet snel voor de gemakkelijkste weg. Toen ik hoofdtrainer werd bij Heracles Almelo stond de ploeg troosteloos onderaan. We zijn, met de staf, spelers en hele organisatie, aan de slag gegaan en zijn stap voor stap beter geworden. Uiteindelijk heeft dat tot mooie dingen geleid.”

Waar wordt de trainer John Stegeman door gekenmerkt?

“Ik ben een verbinder, heb graag mensen om mij heen die net als ik ergens vol voor gaan en no nonsense zijn. En dan heb ik het over de hele club. Ik vind het bijvoorbeeld mooi dat Go Ahead Eagles weer een eigen voetbalopleiding heeft. Ik zie uit naar die samenwerking. Samen met veel energie een hoger level bereiken. Dat geeft mij voldoening. Ik sta voor verzorgd voetbal, spelers beter maken en als team steeds een stapje beter worden.”

Hoe heb jij naar de ontwikkeling van Go Ahead Eagles gedurende de afgelopen jaren gekeken?

“Als kind kocht ik altijd een kaartje bij Go Ahead Eagles, later brak ik er door als profvoetballer. Natuurlijk is Go Ahead Eagles speciaal voor mij. Ik kwam er de afgelopen jaren dan ook regelmatig, als bezoeker. Go Ahead Eagles heeft de laatste jaren de nodige stappen gezet, door de drie jaar Eredivisie en de verbouwing van het stadion. Toch is dat echte voetbalgevoel niet verdwenen, het ruikt er nog steeds naar voetbal.

De prestaties waren de afgelopen jaren wisselend, met promoties én degradaties. Nu wil Go Ahead Eagles de komende jaren in de top van de Jupiler League meespelen en vanuit daar verder bouwen. In die uitdaging geloof ik en die ga ik dan ook vanaf komend seizoen met volle energie aan. Uiteraard is mij er eerst alles aan gelegen mijn periode bij Heracles Almelo goed af te sluiten. Heracles is een heel mooie club waar ik veel aan te danken heb.”

Aan de aanstelling van John Stegeman als hoofdtrainer gingen vanzelfsprekend meerdere gesprekken vooraf. Paul Bosvelt, die samen met Hans de Vroome de portefeuille technische zaken beheert: “Ik denk dat het veel zegt over de persoon John Stegeman dat hij deze stap zet. Waar velen dit zien als een stap terug, ziet hij het als een mooie uitdaging. Die hij met volle overtuiging aangaat. We willen structureel spelen in de top-5 van de Jupiler League, met uitschieters naar boven. Wij zijn ervan overtuigd dat John de juiste man is om hier als trainer invulling aan te geven, samen met de staf.”

‘Enthousiasme versterkt door clubgevoel’

Go Ahead Eagles heeft Marco Heering aangetrokken als een van de assistent-trainers van Go Ahead Eagles met ingang van komend seizoen. Hoe de technische staf voor volgend seizoen er verder uit komt te zien wordt de komende weken vastgesteld.

Heering speelde tussen 1987 en 1996 liefst negen seizoenen voor Go Ahead Eagles. Sinds 2009 is hij actief als assistent-trainer in het betaald voetbal. Marco Heering begon bij AGOVV en sinds 2013 is hij werkzaam bij Almere City FC.

Marco Heering: “Ik denk dat het woord ‘energie’ een belangrijke is in de beantwoording van de waarom-vraag. Ik ben zelf een jongen die veel energie legt in de dingen die hij doet. Dat geldt net zo goed voor mannen als Hans de Vroome, Edwin Lugt, Paul Bosvelt en John Stegeman, die ik nog ken van mijn tijd bij AGOVV. Als het dan ook nog eens gaat om de club waar we allemaal hart voor hebben, wordt dat enthousiasme alleen maar versterkt.”

Marco Heering omschrijft zichzelf als een sociale, vrolijke assistent-trainer, die zich graag tussen de selectiespelers begeeft. Heering: “Als assistent-trainer heb je te maken met veel verschillende facetten: ontwikkeling van een team, scouting, doorstroming van talent en individuele ontwikkeling van spelers bijvoorbeeld. In Almere haal ik veel voldoening uit het feit we met de staf best wat spelers hebben kunnen doorontwikkelen. Ik denk dat dat ook een van de speerpunten is voor Go Ahead Eagles”.

Bewuste keuze voor Stegeman en Heering

Paul Bosvelt geeft aan dat het aantrekken van Stegeman en Heering een zeer bewuste keuze is. “John en Marco zijn allebei voor trainer-begrippen niet oud, maar lopen wel al heel wat jaren mee”, aldus Bosvelt. “Ze hebben ervaring, kennen Go Ahead Eagles en zien de uitdaging om er vol voor te gaan. Dat laatste past bij de koers die we bij de club willen varen: samen de schouders eronder om met Go Ahead Eagles de weg omhoog in te slaan.”

Vorig artikelHet grote Deventer Cultuur Debat in Boekhandel Praamstra
Volgend artikelGemeente garant voor kosten huldiging Carlijn Achtereekte
error: Content is beschermd!!!