Uit de kast
Het grote Zweedse warenhuis uit Almhult verkoopt hem nog steeds. De Billy boekenkast. Bijna in elk Nederlands huishouden aanwezig. Afgevuld met boeken vormt hij een mooie wanddecoratie. Alleen de achterwand met zijn lullige spijkertjes was de zwakke schakel. Kwestie van niet te vaak verhuizen. Maar de Billy raakt leger. Het boek staat onder druk. Ook in Deventer met zijn eeuwenoude boekdruktraditie. Waar in de Middeleeuwen de eerste boekdrukkers naar toe kwamen om hun kunsten te vertonen. Het waren ook qua inhoud meestal zwaarwichtige boeken. De tijden zijn veranderd. Voor de middelbare schooljeugd staat de leeslijst Nederlands gelijk aan modern martelen. Voor non-fictie geldt al jaren: dat zoeken we op. Ze googlen als Bezige Bijen. Is dit, om in het thema van deze Boekenweek te blijven, een ‘natuurlijk’ proces? Verdwijnt het boek in zijn klassieke vorm? De wel boek lezende generatie lijkt de verkoopcijfers nog op peil te houden. Boekenwinkels doen er alles aan om klanten aan zich gebonden te houden. En wat ook helpt is een sticker van DWDD. Als je van de onvermijdelijke Van Nieuwkerk de zegen krijgt, is je kostje als schrijver gekocht. Krijg je op verjaardagen boeken die je helemaal niet wil. Die bestickerde boeken worden dan meestal ongelezen op de glazen koffietafel gelegd. Er zijn er die er halverwege nog een boekenlegger in stoppen. Maar daar trappen we natuurlijk niet in. Hoe was het ook alweer: toon mij uw boekenkast en ik zeg wie u bent. Dat wordt bij de anders-leesgeneratie steeds moeilijker. De gevulde Billy maakt plaats voor een Boeddha of grote ingelijste foto van New York. Ook allemaal bij die Zweden te koop. Is dat erg? Ontstaat er een generatie voor en na het fysieke boek? Is een scholier in het OV met twee oordopjes in dommer dan de daluur-reizende boekenlezer? Natuurlijk niet. Fysiek boeken lezen kan tot je natuurlijke habitat behoren. Maar het leesgenot op een andere of meer moderne manier tot je nemen, mag ook. Dus als je echt last hebt van die altijd beter wetende boekenlezers rest er maar één ding. Dan zeg je dat je niet op boeken valt en kom je uit de kast.