DIEPENVEEN – In de stal van Melkveebedrijf Harmelink aan de Schapenzandweg loopt een bijzondere koe. Het is de 14-jarige koe Hennie 235 die onlangs de grens van 100.000 liter melk geven heeft behaald. Een bijzondere mijlpaal aangezien de meeste koeien na ongeveer zes jaar al een melkveebedrijf verlaten vanwege een te laag rendement.

Van die zes jaar hebben de koeien in de laatste drie jaar ongeveer 30.000 liter melk geproduceerd, dit is een landelijk gemiddelde. Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen melkkoeien waarvan er jaarlijks 2000 de 100.000 liter melk halen. Dat is dus minder dan 0.5 procent. Het was nog geen vanzelfsprekendheid dat Hennie 235 deze grens zou behalen maar afgelopen week kreeg de familie Harmelink de bevestiging dat deze koe inmiddels 100.000 liter melk heeft gegeven. Een ontvangen certificaat van de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) Holding BV uit Arnhem bevestigde deze mijlpaal.

“Voor ons is dit de tweede keer dat we zo’n jubileumkoe in onze veestapel hebben”, zegt Martijn Harmelink die vertelt dat de moeder van deze koe (Hennie 210) in 2012 de 100.000 litergrens had behaald. Een bijzondere koe voor de familie Harmelink want zij was in de zomer van 2017 de oudste van 12.000 koeien die tot de praktijk van hun veearts behoorde en was vorig jaar ook de enige koe die nog in de vorige eeuw geboren was. Zij heeft vorig jaar op 19-jarige leeftijd Erve Grutterink, de naam van het Melkveebedijf verlaten en heeft in al die jaren ook een steentje (lees: melk) bijgedragen voor het eigen bereide boerderij-ijs dat tot het assortiment in hun boerderijwinkel behoort. In totaal heeft deze koe maar liefst 126.000 liter melk gegeven. De moeder van Hennie 210 (Hennie 209) was geen koe die hier is geboren, in 1992 is zij aangekocht als vaars door Hendrik Harmelink, de grootvader van Martijn.

“Hennie 235 heeft 12 kalveren ter wereld gebracht, 7 vaarskalfjes en 5 stierkalfjes. Vier van deze nakomelingen lopen hier nog in de stal”, zegt Martijn. De oudste, Hennie 278 heeft tot nu toe 63.000 liter melk gegeven en moet dus nog een aantal jaren haar best doen om de grens van 100.000 liter melk geven te behalen.

De eerstvolgende koe van de familie Harmelink die deze mijlpaal kan bereiken is een aangekochte koe die de naam Gretha draagt. Zij heeft inmiddels 81.000 liter melk gegeven en de verwachting is dat zij over twee jaar de grens van 100.000 liter melk kan behalen.

Een volgende mijlpaal is 10.000kg vet/eiwit maar tot nu toe is dit nog niet bereikt door één van de koeien van de familie Harmelink. In één liter melk zit gemiddeld 4,4% vet en 3,6% eiwit.

Door Harry Mulder

Vorig artikelCarmen Hunger keert mogelijk toch terug in de gemeenteraad van Deventer.
Volgend artikelKaal slag in Schalkhaar