DEVENTER – Schrijver en columnist Özcan Akyol is gisteravond onderscheiden met De Gulden Adelaar 2018. Akyol kreeg de onderscheiding overhandigd door het college van B&W van Deventer. Bij de feestelijke bijeenkomst in het stadhuis, waren verschillende sprekers aanwezig met wie de columnist bij zijn werkzaamheden vaak te maken heeft. Frank Boeijen, de grote muzikale held van Akyol trad ook op vanavond.

De Gulden Adelaar

De Gulden Adelaar is de tweejaarlijkse cultuur- en wetenschapsprijs van de gemeente Deventer. De prijs is ingesteld in 1957 en wordt uitgereikt op 10 april, de dag waarop Deventer in 1945 werd bevrijd. De prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie uit Deventer  die zich op een breed terrein van (podium)kunst, cultuur, muziek, wetenschap en innovatie, letteren en architectuur heeft onderscheiden.

Eigen stijl

Volgens het college verdient de schrijver deze onderscheiding, omdat hij met zijn eigen stijl veel nieuwe en met name ook jonge lezers weet te bereiken. Zijn romans Eus en Turis die zich in Deventer afspelen, zijn landelijk met enthousiasme ontvangen.

“Akyol verbergt zijn liefde voor zijn geboortestad Deventer niet. In zijn columns en tv-optredens houdt hij zijn publiek een spiegel voor of een verrassende denkwijze. Hij is niet bang om tegen de gangbare opinie in te gaan. Hij kiest zijn eigen koers, ondanks de tegenwind die hij óók oproept”, aldus het college.

Goed voorbeeld

Akyol is de zoon van een gastarbeider, die bij voormalig verpakkingenbedrijf Thomassen & Drijver werkte. Hij is een goed voorbeeld voor jongere generaties door uit te dragen dat in Nederland iedereen gelijke kansen heeft om zijn rol in de samenleving te spelen. Vorig jaar ontving Akyol nog de Deventer Promotieprijs 2017. (Bron: RTV Oost)