Als het aan GeenStijl ligt komt er in Nederland nog een referendum over de nieuwe donorwet. Dat wordt nog flink aanpoten. De politiek is intussen namelijk bezig de mogelijkheid om een referendum te houden om zeep te helpen. Ze vinden het allemaal teveel gedoe. Dat geldt zeker voor degenen die het initiatief nemen tot een landelijk referendum. Heel veel handtekeningen zijn nodig om er überhaupt aan te kunnen beginnen. En de steun van Arjan Lubach natuurlijk. Mocht de Senaat het nu toch winnen van GeenStijl dan kunnen we als alternatief ook lekker lokaal gaan. In veel gemeenten in Nederland is er de mogelijkheid van een raadplegend referendum. Ook in Deventer. Maar ook hier weer veel regeltjes en veel handtekeningen. Misschien moeten we meer denken richting het Zwitsers gebruik van volksraadplegingen op het dorpsplein. De oude Grieken deden het ook. Gezellig één keer in de maand op de Brink allemaal stemmen over de meest prangende lokale vragen. Over al die zaken waar we ons op straat of het internet zo druk maken en waarvan we steeds roepen ‘ze gaan toch gewoon hun eigen gang’. Die ze zijn dan meestal de bestuurders van onze stad. En ze doen het ook nog van onze centen. Laten we het bij wijze van volksvermaak en omzetverhoging voor de horeca maar eens een paar maand proberen. Op het balkon van de Waag leest burgemeester Andries Heidema de vraag van de maand voor en het volk mag eenvoudig stemmen met voor of tegen. Petje op, petje af lijkt een goede stemmethode. Het onderwerp wordt bepaald door de vooraf meest ingediende vragen. Dat wordt leuk. Bent u voor of tegen nieuwe plekken voor hangouderen? Bent u voor of tegen de nieuwe fietsenrekken? Bent u voor of tegen de aankoop van een dure spits voor Go Ahead Eagles? Enzovoorts, enzovoorts. Elk stokpaardje komt langs en zal leiden tot een wirwar van onwerkbare uitkomsten. Maar net als bij het referendum moet je het eerst uitproberen om te laten zien dat het niet werkt. Koningsdag is een prima startmoment voor deze volksraadpleging. Nemen we dan ons eerste Brink Besluit.

Vorig artikelEen hypotheek is op basis van goed advies en vertrouwen
Volgend artikelFc RDC beëindigt samenwerking met Marco Parnela en Jan-Dieter Bezem