Escaperooms, een attractie die erg gewaardeerd wordt momenteel.
Je mag opgesloten worden en daarna vluchten.. adrenaline.. wauw!
Een escaperoom uit het zuiden van het land deed er nog een schepje bovenop.. een holocaust-versie, waarbij je als bezoeker mag vluchten voor de Duitsers.
Volgens de 20-jarige bedenker erg vet. Op de vraag van de journalist of hij het zelf niet wat ver vindt gaan, antwoord hij droogjes dat er met boeken en entree van Het Anne Frank Museum ook genoeg verdiend wordt, dus. Hij slaat de plank wel erg mis.. heel erg mis.

Ik sta met mijn oren te klapperen. Heeft deze jongen echt niet begrepen wat er zich afspeelde in de Tweede Wereldoorlog en hoe angstig mensen waren? Dit is geen spelletje, zeg! Triomfantelijk voegt hij eraan toe dat de jongeren het echt supertof vinden, zo ontsnappen aan de Duitsers, veel leuker dan boeken, toch?
Hij heeft het niet begrepen, en zal dat ook niet gaan doen. Toch hoop ik dat de jongeren uit mijn omgeving het woord vrijheid en wat er toen gebeurd is weten en vooral.. dat zoiets nooit weer mag gebeuren.

Hersenspoelen
Hoe dichtbij komt het, als er een policitus bepaalde groeperingen openlijk bekritiseert en dit zo vaak als hij kan herhaalt, dat hij een serieuze achterban gaat krijgen. Gelukkig zijn er mensen die nadenken tegenwoordig. Maar het is tricky. In andere tv-programma’s wordt het getest. Zet twee groepen uiteen en zorg ervoor dat ze zich tegen de ander gaan keren, met kleine stapjes .. vul maar in.. hoe beïnvloedbaar ben je als mens in een groep. Dat is wat er gebeurd is toen. Hersenspoelen.. en het begint zo klein en eindigt in massamoord.

Roots en herkenning
Mijn opa moest toen onderduiken op de Grebbeberg, en het was not done ernaar te vragen.
Hij heeft vast teveel gezien en meegemaakt destijds..Mijn grootouders inderdaad.. weggevoerd naar concentratiekampen. De fascinatie voor het verhaal van de tweede oorlog was er van mijn kant natuurlijk. Ik wilde immers weten hoe dit kon gebeuren.
Maar ik hóef er geen feeling mee te hebben of roots in die richting.. het gegeven is er nou eenmaal dat dit ooit gebeurd is. En dat we dit niet meer te hoeven meemaken, dat vieren we!

Vorig artikelZondag 20 mei 2018 vogelfietstocht in Deventer
Volgend artikelOpnieuw autobrand in Deventer