maandag, 27 mei 2024

Bijzondere ontmoeting in Synagoge Deventer

DEVENTER – Op zondag 1 juli a.s. om 11 uur zal er bijzonder bezoek uit Israël naar Deventer komen. Het betreft Mevr. Liesje Tesler-van Spiegel, de dochter van Simon (Semmy) van Spiegel, die samen met zijn broer Bubi van Spiegel en Meier de Leeuw ondergedoken zaten in de Grote Synagoge achter de Heilige Arke.

Meier is tijdens die onderduik daar zelfs bar mitswa geworden. Helaas is, zoals bekend, de boel verraden en is het met Bubi niet goed afgelopen. Mevr. Tesler-van Spiegel zal bij de onderduikplek in de Synagoge samen met dhr. Roel de Vries de gebeurtenissen proberen te ontrafelen.

Wie heeft het verraad gepleegd? Hoe is de schuilplaats ontdekt? Wie heeft de arrestaties uitgevoerd? Hoe zijn Semmy en Meier ontkomen?

Dhr. de Vries, die nog steeds vlakbij de sjoel aan de Prinsenplaats woont, was als jongetje bevriend met o.a. de kinderen van van Spiegel, en heeft alles van dichtbij meegemaakt. Behalve dhr. de Vries zal ook Lex Rutgers van het Etty Hillesum Centrum, die ook de geschiedenis van de van Spiegels en de gebeurtenissen in 40-45 kent, erbij zijn. Dhr. Lex Rutgers zal mevr. Judith de Leeuw meenemen, de weduwe van Meier de Leeuw. Henk van Baalen, de expert van de geschiedenis van Joods Deventer, zal er waarschijnlijk ook bij zijn. Behalve de sjoel en de onderduikplek zal het gezelschap (een deel van) de Joodse wandeling maken, en ook het graf van Falk van Spiegel op de begraafplaats bezoeken.
Vorig artikelArco Bommer uit Colmschate speelt rol in bios-sensatie Redbad
Volgend artikelBrasserie ’t Zusje geopend in Boreelkazerne
error: Content is beschermd!!!