Ik mis het voetbal, het echte voetbal. Nu ouwehoeren we over het voetbal, zonder de bal echt te zien rollen. Komende donderdag start het wereldkampioenschap voetbal, maar ik kijk er eigenlijk niet echt naar uit. Noem me maar chauvinist, maar zo’n toernooi  is niets aan zonder de inbreng van Nederland. Dus de afgelopen weekenden maar lokaal voetbal gekeken, de amateurs van Deventer. Daar waren enkele clubs in play-off finales verwikkeld. Maar echt verwend werd ik niet, het niveau daarvan is echt bedroevend. Twee goedwillende teams die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Zonder visie, zonder plan, de een in de hoop te promoveren en de ander degradatie voorkomend. Verschil was veelal niet zichtbaar, beiden waren even slecht. Zelfs zeer zwaarlijvige spelers konden 90 minuten volmaken, illustratief voor het niveau in Deventer. Een stad met ruim 100.000 inwoners en dan nog niet eens eerste klasse kunnen handhaven, droefenis pur sang. Clubs die amper het hoofd boven water kunnen houden maar het woord fusie als vloeken in de kerk zien. Allemaal hebben ze hun eigen identiteit en daarmee helpen ze allemaal eigenhandig het niveau om zeep. Ik verlang weer naar het echte voetbal, dat de spelers elkaar drie keer achtereen kunnen vinden. Gewoon een bal bewust inspelen op iemand die hetzelfde kleur shirtje heeft. Een idee in het spelletje, en niet dom die bal naar voren rammen. Er zit niets anders op dan dat ik toch het WK ga volgen, na twee seizoenen droefenis bij Kowet en het dramatische amateurniveau in Deventer. Dan ontkom je simpelweg niet aan het wereldkampioenschap voetbal, waarbij wij Nederlanders vanaf de zijlijn moeten toekijken. Maar dan gelijk ook  een ander dilemma:  voor wie gaan we dan eigenlijk zijn? Het is natuurlijk makkelijk om voor Frankrijk of Duitsland te kiezen, maar ik ben veelal voor de underdog en ik kies daarom voor België. Sommigen snappen dat niet, want het land bulkt van het talent en is misschien wel outsider!  Maar toch zien onze zuiderburen al jaren de kans om er maar geen fatsoenlijk team van te formeren. Niet in staat om, pak ‘m beet, 16 buitengewone talenten in een winnende  formatie te laten uitkomen op het hoogste platform. Dus: Hup Rode duivels!

Vorig artikelDeventer Hanzezangers vieren 25-jarig bestaan
Volgend artikelKon. UD gastheer cricket drieluik