Blog: door Sonja Veneman
Ik ben geen circusartiest maar op de lagere school moest het, steltlopen.
Dat vreemde gevoel van die stokken, het gebrek aan evenwicht. Vooral niet naar beneden kijken en dan ketsen die stokken tegen elkaar aan achter me, het was niks voor mij.
Ik vraag me dus altijd af hoe deze mensen het voor elkaar krijgen om fatsoenlijk te kunnen lopen en dan ook nog compleet in kostuum een voorstelling geven. Ik ga het zien en meemaken.

22 jaar bestaat het festival nu al, Deventer Op Stelten. Toen begon het met voornamelijk steltlopers op De Brink, maar inmiddels heeft het festival ook veel theater te bieden op diverse locaties. Hoogtevrees op De Worp, maar ook op de Beestenmarkt, het Burgerweeshuis en op de Boreel zijn acts te zien.
Een knettervol programma, dus ik kan onmogelijk alles gaan zien maar ik pendel maar eens heen en weer tussen De Worp en De Brink. Bij de Waag is voorzichtig alles in opbouw. Ik stuit op een minitheater, grote hoofden waarvan het de bedoeling is dat je erin gaat zitten en dan iets moois te zien krijgt. Alles is uitgekiend en geprogrammeerd, vakwerk. ’s Avonds staat er al een lange rij, dus is het een succes.

Samen bouwen en dozen sjouwen

Bij de Lebuïnuskerk wordt druk gebouwd. De hele week al werken vrijwilligers aan een replica zoals het er vroeger uit zou moeten hebben gezien. De kerk staat vol met in elkaar geplakte dozen.
Ik word al bang bij het in elkaar zetten van een IKEA-kast, dus het is nogal een uitdaging. Een van de vrijwilligers is onder de indruk van de saamhorigheid die het met zich meebrengt. “Jong en oud is aan het bouwen en plakken, er ontstaan leuke gesprekken. Iedereen draagt z’n steentje bij, zo leuk!”, vertelt de dame enthousiast. Ik krijg alweer leuke ideeën voor een eventuele teambuildingdag op het werk. Samen bouwen, mooi zeg!

Lopen op stokken
In de straatjes tussen de diverse podia wordt heerlijk gegeten en gekeuveld. Het weer is prachtig en dat is te merken aan de sfeer. Iedereen kijkt uit naar het eerste optreden. Ik loop het steegje in alwaar de steltlopers zich aan het voorbereiden zijn en ik nieuwsgierig als ik ben, wil ik graag weten hoe ze dat nou voor elkaar krijgen. Ze staan dan wel op stelten, in feite zijn het gewoon goede sportschoenen op plankjes die dan weer op de stelten bevestigd zijn. En dan nog de kostuums eromheen. Groots en mooi, en barokachtig. Ze doen dit vaker, en hebben veel plezier achter de schermen. Het Franse gezelschap met de grote ijsberen, ik ga het maar bekijken. Imposant, dat is het woord. Je komt ogen tekort.

Ik spreek mensen op het pontje terug die hier een paar dagen vertoeven om alles mee te maken. Een weekend buitentheater en genieten van het weer. Wat wil je nog meer?!