Verhuizen is vooruitkijken én afscheid nemen
DEVENTER – Honderd jaar lang was de Bibliotheek van Deventer te vinden aan de Brink. Vele generaties lazen hier boeken, kranten en tijdschriften, leerden er nieuwe vaardigheden of vonden er gezelschap en gezelligheid. Op 16 juli sluit de bibliotheek aan de Brink definitief haar deuren en beginnen de voorbereidingen voor de verhuizing naar de Stromarkt. “We nemen de komende tijd afscheid van onze oude, vertrouwde bibliotheek”, zegt bibliotheekmedewerker Sultan Tas. “We maken heel veel foto’s en halen herinneringen op en tegelijk zijn we nieuwsgierig naar het nieuwe gebouw en kunnen we niet wachten om te verhuizen.”

Inpakken en verhuizen

Een complete bibliotheek verhuizen is een flinke klus, waar Sultan en haar collega’s zich zorgvuldig op voorbereiden. “We bekijken elk boek, tijdschrift, elke film en alles wat uitgeleend wordt. Alles gaat door onze handen, we bekijken of het er nog goed uitziet en we zetten het op de juiste volgorde. Als de verhuizers komen, kunnen ze het op volgorde inpakken en kunnen we het in de nieuwe bibliotheek op de goede plek weer uitpakken.”

Wennen aan de Stromarkt

“De zomerperiode gebruiken we ook om het gebouw en de nieuwe apparatuur te ontdekken”, zegt bibliotheekmedewerker Rik Görtemöller. “We werken ons in, zorgen dat we de weg weten en dat alles klaar is voor de feestelijke opening na de zomervakantie. Wij heten dan alle Deventenaren van harte welkom en samen met gastheren en gastvrouwen maken we hen graag wegwijs. Wij kijken ernaar uit om iedereen te laten zien wat er in de bibliotheek aan de Stromarkt allemaal te beleven valt.”

Ontmoetingsplek voor alle Deventenaren

In het nieuwe gebouw zijn nog meer mogelijkheden voor inspirerende, leerzame en gewoon leuke activiteiten, voorstellingen, cursussen en debatten. In de zomerperiode bereidt bibliotheekmedewerker Frans van Oostrum het nieuwe reserveringssysteem voor. “We organiseren onze eigen activiteiten en gaan nog meer samenwerken met organisaties, bedrijven en personen die gebruik willen maken van de mogelijkheden om aan de Stromarkt activiteiten te organiseren. Het nieuwe gebouw wordt in alle opzichten een ontmoetingsplek voor alle Deventenaren.”

Vooruitkijken en afscheid nemen

Niet alleen voor medewerkers betekent de verhuizing afscheid nemen. “Ook voor veel Deventenaren is het een moment van afscheid”, zegt Frans. “Zij voelen zich verbonden met de bibliotheek aan de Brink, zijn ermee opgegroeid, kwamen hier al als kind en geven het door aan de volgende generatie. Er was hier een moeder met haar dochtertje en ze vertelde me dat ze hoopt dat haar dochter dezelfde binding krijgt met het nieuwe gebouw, als zij altijd aan de Brink heeft gevoeld. Het nieuwe gebouw is prachtig en biedt zoveel meer mogelijkheden, maar dat gevoel van verbondenheid, dat moet groeien.”

De Bibliotheek Centrum aan de Brink gesloten vanaf 16 juli

U kunt vanaf 16 juli bij al onze andere vestigingen terecht voor alle bibliotheekzaken. Ook kunt u terecht in de Athenaeumbibliotheek aan het Klooster 12 voor:

  • Ophalen van reserveringen
  • Lezen van actuele kranten en tijdschriften

 Alle vestigingen gesloten van 23 t/m 29 juli

  • In verband met grootschalige werkzaamheden aan het netwerk zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Deventer gesloten van 23 t/m 29 juli.
  • Enkele vestigingen delen een locatie met andere organisaties. Deze organisaties zijn bereikbaar, er zijn echter geen bibliotheekdiensten in deze periode.
  • Valt de inlevertermijn tussen 23 juli en 4 september dan wordt er geen te-laat-geld berekend.

Opening en actuele informatie

De nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt gaat na de zomervakantie open. Op www.bibliotheekdeventer.nl vindt u alle actuele informatie rondom de sluiting en verhuizing.

Vorig artikelDeventer radio en Televisie live tijdens open dag Go Ahead Eagles
Volgend artikelRamkraak bij Aldi in Schalkhaar